Hopp til innhold

Gustavo Oscar Carrara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustavo Oscar Carrara
Født24. mai 1973Rediger på Wikidata (51 år)
Buenos Aires
BeskjeftigelseKatolsk prest (1998–), katolsk biskop (2017–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetArgentina

Gustavo Oscar Carrara (født 24. mai 1973 i Buenos Aires i Argentina) er en argentinsk katolsk prelat og hjelpebiskop i Buenos Aires. Han var den dørste argentinske biskop som hadde gjort prestetjeneste som villero ad hoc.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 24. oktober 1998 mottok Gustavo Oscar Carrara prestevielse for erkebispedømmet Buenos Aires av erkebiskop Jorge Mario Bergoglio S.J..

Hjelpebiskop i Buenos Aires[rediger | rediger kilde]

Den 20. november 2017 utnevnte pave Frans ham til titulærbiskop av Thasbalta og hjelpebiskop i Buenos Aires.[2] Erkebiskopen av Buenos Aires, kardinal Mario Aurelio Poli, ordinerte ham til biskop den 16. desember samme år. Medkonsekratorer var biskopen av San Isidro, Óscar Vicente Ojea Quintana, rektor ved Det pavelige katolske universitet i Argentina, erkebiskop Víctor Manuel Fernández, og hjelpebiskopene Joaquín Mariano Sucunza og Ernesto Giobando S.J. fra Buenos Aires.

Han ble den førstebiskop i Argentina som hadde vært villero-prest, en prest sendt til særlig tjeneste i slum eller fattigkvarter.[3] Bispestaven han mottok ved sin ordinasjon var en gave fra tidligere stridende under Falklandskrigen.

I september 2022 feiret han en messe for fred i Luján-basilikaen der han ba for visepresident Cristina Fernández de Kirchner, som var blitt forsøkt drept i et attentat. Denne hendelsen forårsaket kritikk ved det at det ble kunne betraktes som en kirchneristisk handling og støtte til regjeringen ledet av Alberto Fernández. Hovedcelebranten, erkebiskop Jorge Eduardo Scheinig ba om unnskyldning for misforståelsen: «Jeg tok feil, jeg rotet det til.»[4]

Den 14. juni 2024 ledet han en messe for å be og hedre barriopresten Mauricio Silva, som ble arrestert og «forsvant» i 1977.[5] Ved slutten av feiringen sang deltakerne politiske sanger, «La patria no se vende» og den populære «Marcha Peronista»,[6] med brodd mot Javier Mileis regjering.[7]

Dette faktum fikk biskop Carrara til å komme med en uttalelse der han forklarte: «Jeg forstår at noen enkle troende kan bli forvirret, eller til og med opprørt av denne situasjonen, som kan tolkes hvordan man politiserer feiringen av eukaristien, som er et enhetens sakrament». Han avsluttet uttalelsen med å be om unnskyldning for hendelsene: «Som hovedcelebranten påtar jeg meg ansvaret, og jeg beklager ydmykt til alle som kan føle seg støtt av det.»[8] Erkebiskop Jorge Ignacio García Cuerva fremhevet at: «Messen er noe hellig.. Den er ikke bra å bruke massen til å dele, fragmentere, ... . Det er ikke bra å bruke messen slik at vi ender opp adskilt som brødre... Messen skal forene oss, gjøre oss til brødre.»[9][10][11]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.infobae.com/sociedad/2017/12/16/ordenaron-al-primer-obispo-villero-de-la-argentina/. 
  2. ^ «Nomina di Ausiliare di Buenos Aires (Argentina)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 20. november 2017. Besøkt 20. november 2017. 
  3. ^ https://www.barriada.com.ar/gustavo-oscar-carrara-es-el-primer-obispo-villero-de-la-argentina/. 
  4. ^ https://www.aciprensa.com/noticias/95689/polemica-en-argentina-por-misa-en-la-que-se-rezo-por-cristina-kirchner. 
  5. ^ https://aica.org/noticia-mons-carrara-se-disculpa-por-los-canticos-politicos-durante-una-misa. 
  6. ^ https://www.mendozapost.com/politica/video-marcha-peronista-iglesia-canticos/. 
  7. ^ https://www.perfil.com/noticias/actualidad/el-obispo-carrara-pidio-humildes-disculpas-por-una-misa-en-la-que-cantaron-la-patria-no-se-vende.phtml. 
  8. ^ https://infogei.com/nota/46574/cantan-la-marcha-peronista-en-misa-de-homenaje-a-cura-barrendero-desaparecido/. 
  9. ^ https://aica.org/noticia-mons-garcia-cuerva-recuerda-la-misa-es-algo-sagrado. 
  10. ^ https://www.eltribuno.com/nacionales/2024-6-17-0-0-0-garcia-cuerva-cuestiono-los-canticos-en-las-misas. 
  11. ^ https://www.aciprensa.com/noticias/104935/arzobispo-de-buenos-aires-frente-a-canticos-politicos-en-iglesias-la-misa-es-algo-sagrado. 
  12. ^ carrgo, lest 26. juni 2024