Javier Milei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Javier Milei
FødtJavier Gerardo Milei
22. okt. 1970Rediger på Wikidata (53 år)
Buenos Aires
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, skribent, lærer, arrangementvert, radiovert, politiker, kommentator, offentlig tjenesteperson, fotballspiller Rediger på Wikidata
Embete
 • Medlem av Argentinas deputertkammer (Buenos Aires, 2021–2023)
 • President of the Libertarian Party (Argentina) (2019–)
 • Argentinas president (2023–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedIDES (akademisk grad: mastergrad, studieretning: økonomisk teori)
University of Belgrano (akademisk grad: licenciatura en Economía)
Universidad Torcuato Di Tella (akademisk grad: mastergrad, studieretning: samfunnsøkonomi)
Q124750910 (19771988)[1]
Partner(e)Daniela Péres (20182019)
Fátima Flórez (20232024)[2][3]
Lilia Lemoine (20202021)[4]
SøskenKarina Milei[5]
PartiLa Libertad Avanza (2021–)[6]
Avanza Libertad (20202021)[7]
Libertarian Party[8][9]
NasjonalitetArgentina[10]
Nettstedjaviermilei.com Rediger på Wikidata
Signatur
Javier Mileis signatur

Javier Gerardo Milei (født 1970) er en argentinsk politiker, økonom og forfatter som for tiden er Argentinas president. Før han gikk inn i politikken, bemerket Milei seg for sin distinkte politiske filosofi, som han formidlet gjennom universitetsforelesninger og gjennom en rekke politiske og økonomiske bøker han skrev.

Som økonom er Milei en vokal talsmann for den østerrikske skolen. Han har kritisert finanspolitikken til ulike argentinske administrasjoner og tar til orde for reduserte offentlige utgifter. Som universitetsprofessor underviste han i kurs i makroøkonomi, økonomisk vekst, mikroøkonomi og matematikk for økonomer[11]. Milei forfattet også en rekke bøker og var vertskap for radioprogrammer.

Milei er kjent for sin flamboyante personlighet, særegne personlige stil og sterke medietilstedeværelse.[12] Han har blitt beskrevet politisk som høyreorientert libertarianer, populistisk og ultraliberal,[13] mens han selv identifiserer seg som en liberal libertarianer, og tilpasser seg spesifikt med minarkistiske og anarko-kapitalistiske prinsipper.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Milei ble født i nabolaget Palermo i Buenos Aires, 22. oktober 1970. Hans mor Alicia var husmor, mens faren Norberto var bussjåfør. Familien hans er av italiensk opprinnelse. Milei vokste opp i Villa Devoto-nabolaget, og gikk på katolske skoler og private universiteter. Han gikk på Cardenal Copello videregående skole, og flyttet senere til byen Sáenz Peña i provinsen Buenos Aires. På skolen fikk han kallenavnet El Loco ("Galningen") på grunn av hans utbrudd og aggressive retorikk som senere gjorde ham berømt. I slutten av tenårene og tidlig voksen alder var han målvakt for Chacarita Juniors (der han også hadde kallenavnet «El Loco» (galningen))[14] frem til 1989.

Milei sa at han bestemte seg for å slutte i fotballforbundet og forplikte seg fullt ut til en karriere innen økonomi i en alder av 18 år, under hyperinflasjonen i 1989 mot slutten av regjeringen til Raúl Alfonsín. Han studerte introduksjonsøkonomi og loven om tilbud og etterspørsel: når prisene øker, synker etterspørselen. Han mente at en slik lov så ut til å være i strid med den pågående krisen, da han så folk som desperat forsøkte å hente varer i supermarkeder mens prisene ble økt, og mente at han måtte studere økonomi mer detaljert for å forstå det. Om barndommen hans sa han at foreldrene hans slo og misbrukte ham verbalt, noe som førte til at han ikke snakket med dem på et tiår; han ble støttet av sin yngre søster Karina og mormoren. Han sang i coverbandet Everest, som stort sett spilte Rolling Stones sine covers.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I 2021 gikk Milei inn i politikken og ble valgt til nasjonalforsamlingen som representant for byen Buenos Aires for La Libertad Avanza. Som folkevalgt begrenset han sin lovgivende virksomhet til å stemme, og fokuserte i stedet på å kritisere det han beskriver som Argentinas politiske elite og dens tilbøyelighet til høye offentlige utgifter. Milei har lovet å ikke øke skatten og har donert sin folkevalgt-lønn gjennom en månedlig utlodning. Senere beseiret han Sergio Massa i presidentvalget 19. november 2023[15], og stilte på en plattform som anklaget den ideologiske dominansen til peronismen i landet for å stå bak den pågående argentinske økonomiske krisen[16].

Hans synspunkter skiller ham ut i det argentinske politiske landskapet og har fått betydelig offentlig oppmerksomhet og polariserende reaksjoner. Han har foreslått avskaffelse av Argentinas sentralbank som ville resultere i en de facto dollarisert økonomi, og en omfattende overhaling av landets finans- og strukturpolitikk. Hans støtte til valgfrihet på temaer som narkotika, våpen, prostitusjon, ekteskap av samme kjønn, seksuelle preferanser og kjønnsidentitet har blitt kontrastert med hans generelle motstand mot abort, dødshjelp og innvandring av kriminelle.[17]

Javier Milei tar til orde for minimal regjering, med fokus på rettferdighet og sikkerhet, med en filosofi forankret i liv, frihet, eiendom og frie markedsprinsipper. Milei kritiserer sosialisme og kommunisme, og tar til orde for økonomisk liberalisering og omstrukturering av regjeringsdepartementer. Han er imot Argentinas sentralbank og gjeldende skattepolitikk.

Økonomisk er Milei påvirket av den østerrikske skolen og beundrer tidligere president Carlos Menems politikk. Han støtter kapitalismen, og ser på sosialisme som en legemliggjøring av misunnelse og tvang. Milei foreslår å redusere regjeringsdepartementene og ta tak i økonomiske utfordringer gjennom utgiftskutt og finanspolitiske reformer, og kritiserer tidligere administrasjoner for overdrevne utgifter.

Han oppfattes som sosialt konservativ og økonomisk liberalistisk. Milei er imot abort og dødshjelp, er likegyldig til ekteskap av samme kjønn, og støtter privatisering innen utdanning og helsevesen. Han er imot obligatorisk vaksinasjon, og støtter legalisering av narkotika og prostitusjon. Milei tar til orde for deregulering av skytevåpeneierskap og foreslår immigrasjonsrestriksjoner for kriminelle[18][19].

I utenrikspolitikken kritiserer han IMF, motsetter seg fagforeninger, stiller seg på linje med antisosialistiske skikkelser som Donald Trump og Jair Bolsonaro, og prioriterer allianser med USA og Israel. Han er forsiktig med forholdet til Kina, støtter Ukraina mot Russland, og tar til orde for dialog om Falklandskrigen[20].

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.lanacion.com.ar[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «Javier Milei confirmó que se separó de Fátima Florez: “Hemos decidido terminar nuestra relación”», verkets språk spansk, utgitt 13. april 2024, besøkt 13. april 2024[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ «Javier Milei y Fátima Flórez: se conocieron detalles del sorpresivo romance», verkets språk spansk, utgitt 21. august 2023[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ www.losandes.com.ar[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ www.emol.com, besøkt 23. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.clarin.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.telam.com.ar, besøkt 25. august 2023[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ arkiveringsdato 21. april 2023, arkiv-URL web.archive.org, www.clarin.com[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ arkiveringsdato 20. november 2023, arkiv-URL web.archive.org, www.telam.com.ar[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ besøkt 21. november 2023[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.agesor.com.uy (17. desember 2018). «¿Quién es Javier Milei?». Besøkt 21. november 2023. 
 12. ^ nrk.no Dette er president Javier Milei, Argentinas nye «Trump»
 13. ^ finansavisen.no – Mildt sagt skremmende
 14. ^ batimes.com.ar The making of a president – Javier Milei’s life before politics
 15. ^ as-coa.org https://www.as-coa.org/articles/explainer-whos-who-javier-mileis-cabinet
 16. ^ Misculin, Nicolás; Elliott, Lucinda; Bianchi, Walter; Elliott, Lucinda (20. november 2023). «Argentine libertarian Milei pledges new political era after election win». Reuters (engelsk). Besøkt 21. november 2023. 
 17. ^ Stølen, Kristi Anne: Javier Milei i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 11. desember 2023 fra snl.no Javier Milei
 18. ^ «Javier Milei: “Estoy a favor de la libre portación de armas”». infobae (spansk). 27. mai 2022. Besøkt 23. november 2023. 
 19. ^ «Javier Milei, il leader di estrema destra che ha vinto le primarie in Argentina». Il Post (italiensk). 14. august 2023. Besøkt 23. november 2023. 
 20. ^ «Milei presidente: qué es la ideología libertaria y qué tanto se adhiere a ella el presidente electo de Argentina». BBC News Mundo (spansk). 19. august 2023. Besøkt 23. november 2023.