Gustav II Adolf av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gustav II Adolf
Konge av Sverige
Gustav II Adolf av Sverige
Valgspråk Cum Deo et victribus armis
Regjeringstid 30. oktober 1611- 6. november 1632
Født 9. desember 1594
Stockholm
Død 6. november 1632
Lützen, Tyskland
Begravet Riddarholmskyrkan
Foreldre Karl IX og
Kristina av Holstein-Gottorp
Ektefelle Maria Eleonora av Brandenburg
Barn Christina

Gustav II Adolf var konge av Sverige 1611–1632. Han er også kjent som Gustav Adolf den store, og ble født på slottet Tre Kronor i Stockholm 9. desember 1594 som sønn av kong Karl IX av huset Vasa og Kristina av Holstein-Gottorp, död 6. november 1632 i Lützen.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Gustav Adolf blei født på Stockholms slott den 9. desember 1594. Hans foreldre var hertug Karl (senere Karl IX) og hans andre kone, Kristina av Holstein-Gottorp. Han fikk navnet Gustav etter farfaren, kong Gustav Vasa, og Adolf etter morfaren, den første hertug av Holstein-Gottorp. Fyrstehusene som hans mor var en del av, var blant forkjemperne for protestantismen, og kjempa ved Sveriges side i blant annet trettiårskrigen. Blant hans slektninger på morssida finner man Philipp av Hessen, Vilhelm I av Oranien og Moritz av Nassau.

Gustav Adolf fikk en god oppdragelse. Som seksåring hadde han allerede gjort sin første ferd over Østersjøen, og midt på vinteren vendte han tilbake rundt Finlands kyst og rundt Bottenvika. Han blei tidlig en del av det offentlige liv. Fra åtteårsalderen fikk han overvære rådsmøtene i riksdagen, fra tolvårsalderen fikk han i oppdrag å forhandle med utenlandske diplomater og som femtenåring holdt han, på farens vegne, den første av sine trontaler. I tenåra fikk han innblikk i krigføring gjennom samtaler med soldater og offiserer ved hans hoff. Gustav Adolf fikk også møte utenlandske offiserer som hadde deltatt i den spansk-nederlandske krig og som etter våpenhvilen i 1609 kom for å tjenestegjøre i Sverige. I 1610 blei han tildelt Floda i Gagnef kommune som sitt hertugdømme.

Gustav Adolf hadde i sin ungdomstid et kjærlighetsforhold til Ebba Brahe, men la det på hylla da hun var av lavere stand. I 1620 gifta han seg med en prinsesse av huset Hohenzollern, Maria Eleonora av Brandenburg, søster av kurfyrste Georg Vilhelm av Brandenburg. I dette ekteskapet blei dattera Christina, senere dronning, født. Han fikk også en sønn med Margareta Slots, som han hadde truffet under den russiske krigen (1609–1617). Sønnen, Gustaf Gustafsson fikk seinere tittelen greve av Vasaborg av halvsøstera Kristina.

Første år som konge[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Findeisen, Jörg-Peter (1996): Gustav II. Adolf von Schweden: der Eroberer aus dem Norden, ISBN 3-222-12425-6
  • Junkelmann, Marcus (1993): Gustav Adolf (1594–1632).Schwedens Aufstieg zur Grossmacht, ISBN 3-7917-1397-3


Forgjenger:
 Karl IX 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Christina