Gustav II Adolf av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav II Adolf av Sverige
Gustav II of Sweden.jpg
Født9. desember 1594
Stockholm[1]
Død6. november 1632[2] (37 år)
Lützen[3]
Gravlagt Riddarholmskyrkan
Ektefelle Maria Eleonora av Brandenburg
Partner(e) Ebba Magnusdotter Brahe
Far Karl IX av Sverige
Mor Kristina av Holstein-Gottorp
Søsken Katarina Vasa, Maria Elizabeth av Sverige, Carl Carlsson Gyllenhielm, Karl Filip av Sverige
Barn Christina av Sverige, Gustav Gustavson
Beskjeftigelse Militær leder
Nasjonalitet Sverige
Signatur
Gustav II Adolf av Sveriges signatur

Gustav II Adolf (født 9. desember 1594 på slottet Tre Kronor i Stockholm, død 6. november 1632 i Lützen), og kjent som Gustav Adolf den store, var konge av Sverige fra 1611 til 1632.

Han var sønn av kong Karl IX, av huset Vasa, og Kristina av Holstein-Gottorp.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Gustav Adolf blei født på Stockholms slott den 9. desember 1594. Hans foreldre var hertug Karl (senere Karl IX) og hans andre kone, Kristina av Holstein-Gottorp. Han fikk navnet Gustav etter farfaren, kong Gustav Vasa, og Adolf etter morfaren, den første hertug av Holstein-Gottorp. Fyrstehusene som hans mor var en del av, var blant forkjemperne for protestantismen, og kjempa ved Sveriges side i blant annet trettiårskrigen. Blant hans slektninger på morssida finner man Philipp av Hessen, Vilhelm I av Oranien og Moritz av Nassau.

Gustav Adolf fikk en grundig oppdragelse. Som seksåring hadde han allerede gjort sin første ferd over Østersjøen, og midt på vinteren vendte han tilbake rundt Finlands kyst og rundt Bottenvika. Han blei tidlig en del av det offentlige liv. Fra åtteårsalderen fikk han overvære rådsmøtene i riksdagen, fra tolvårsalderen fikk han i oppdrag å forhandle med utenlandske diplomater og som femtenåring holdt han, på farens vegne, den første av sine trontaler. I tenåra fikk han innblikk i krigføring gjennom samtaler med soldater og offiserer ved hans hoff. Gustav Adolf fikk også møte utenlandske offiserer som hadde deltatt i den spansk-nederlandske krig og som etter våpenhvilen i 1609 kom for å tjenestegjøre i Sverige. I 1610 blei han tildelt Floda i Gagnef kommune som sitt hertugdømme.

Gustav Adolf hadde i sin ungdomstid et kjærlighetsforhold til Ebba Brahe, men la det på hylla da hun var av lavere stand. I 1620 gifta han seg med en prinsesse av huset Hohenzollern, Maria Eleonora av Brandenburg, søster av kurfyrste Georg Vilhelm av Brandenburg. I dette ekteskapet blei dattera Christina, senere dronning, født. Han fikk også en sønn med Margareta Slots, som han hadde truffet under den russiske krigen (1609–1617). Sønnen, Gustaf Gustafsson fikk seinere tittelen greve av Vasaborg av halvsøstera Kristina.

Første år som konge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Findeisen, Jörg-Peter (1996): Gustav II. Adolf von Schweden: der Eroberer aus dem Norden, ISBN 3-222-12425-6
  • Junkelmann, Marcus (1993): Gustav Adolf (1594–1632).Schwedens Aufstieg zur Grossmacht, ISBN 3-7917-1397-3


Forgjenger:
 Karl IX 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Christina