Kristina av Holstein-Gottorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristina
Dronning av Sverige
Christina of Sweden (1573) c 1610.jpg
Født12. april 1573
KielRediger på Wikidata
Død8. desember 1625 (52 år)
Gripsholms slottRediger på Wikidata
Gravlagt SträngnäsRediger på Wikidata
Ektefelle Karl IX av Sverige
Far Adolf av Slesvig-Holsten-GottorpRediger på Wikidata
Mor Christina av Hessen-KasselRediger på Wikidata
Søsken
Barn Gustav II Adolf av Sverige 1594-1632
Maria Elisabet av Sverige 1596-1618
Kristina 1598-1599
Karl Filip 1601–1622
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete RiksforstanderRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
FyrstehusHuset Holstein-Gottorp

Kristina av Holstein-Gottorp, dronning av Sverige, (født 12. april 1573, død 8. desember 1625), var datter av Adolf av Slesvig-Holsten-Gottorp og Christina av Hessen-Kassel. Hun giftet seg med hertug Karl, den senere Karl IX av Sverige 27. august 1592. Dette var hans andre ekteskap. Ektefellene ble kronet i Uppsala domkirke 15. mars 1607.

Etter ektefellens død i 1611 ledet hun regjeringen sammen med sønnen Gustav Adolf og hertug Johan. Regjeringen opphørte to måneder senere da sønnen Gustav Adolf ble hyllet som Sveriges konge og det ble innsatt en formynderregjering.

Kristina fortsatte å drive de jern- og brukseiendommene som Karl hadde bygget opp i de tidligere hertugdømmene Värmland, Sörmland og Närke.

Som formynder både for den blivende kongen Gustav Adolf og den yngste sønnen Karl Filip hadde hun en viktig stilling innen både politikk og økonomi. Hun var også uvanlig engasjert og dyktig innen disse områdene og svært interessert i jern- og bruksdriften.

I den unge Karl Filips hertugdømme forble hun regent i egenskap av sønnens formynder. Hennes omsorg for Karl Filips rettigheter fremkalte mange mindre tvister med kongemakten. Hun var også en sterk motstander av Gustav Adolfs interesse for Ebba Brahe.

Etter at Karl Filip døde i 1622 levde hun tilbaketrukket på Nyköpings slott. Hun døde på Gripsholms slott og ligger begravet i Strängnäs domkirke.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Anna av Østerrike 
Dronning av Sverige
Etterfølger:
 Maria Eleonora av Brandenburg