Gunnar Bøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar Bøe
Født20. januar 1917
Bergen
Død9. desember 1989 (72 år)
Trondheim
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Sosialøkonom, politiker, rektor ved Norges tekniske høgskole
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge
Medlem av Milorg, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Norges Tekniske Vitenskapsakademi

Gunnar Bøe (født 20. januar 1917 i Bergen, død 9. desember 1989) var en norsk sosialøkonom og politiker for Arbeiderpartiet. Han satt i Einar Gerhardsens regjering som statsråd i Lønns- og prisdepartementet, men er i dag mest kjent for mistanken om at han var agent for KGB og solgt norske graderte opplysninger til Sovjetunionen.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Han tok økonomisk embetseksamen i 1940, og fikk straks ansettelse i Prisdirektoratet. Etter krigen ble han sekretær hos statsminister Einar Gerhardsen, og fikk samme stilling hos finansminister Erik Brofoss i 1946.

I 1947 ble Bøe utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet, men gikk tilbake til Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet året etter og ble der i fem år.

Bøe var statsråd i Lønns- og prisdepartementet fra 1959 til 1962, og ble deretter rektor ved NTH. Han gikk av som statsråd i 1962 etter å ha tatt dissens i regjeringen på spørsmålet om Norge skulle ta opp medlemsforhandlinger med Fellesmarkedet.

Mistanke om spionasje mot Norge[rediger | rediger kilde]

Politiets sikkerhetstjeneste (den gang Politiets overvåkningstjeneste, POT) mistenkte Gunnar Bøe for å være spion for Sovjetunionen. Sovjetiske dokumenter som ble frigitt på 1990-tallet viste at han kunne være svært frittalende i møter med sovjetiske embetsfolk. Han hadde dekknavnet «George» og hadde en rekke møter med KGB-residenten Alexander Startsev. POT avlyttet Bøe og vurderte å sikte ham i 1967. Imidlertid fant de ikke bevisene tilstrekkelige nok.[1]I 1984 forsøkte POT å få til en samtale med ham om hans sovjetkontakter, men dette førte ikke frem. Nye opplysninger som styrker mistanken er kommet i offentlighetens søkelys via offentliggjøring av KGB-avhopperen Mitrokhins dokumenter i 2014.[2] Der kom det frem at Bøe ifølge et sovjetisk KGB-arkiv solgte norske graderte opplysninger til den fiendtlige makten Sovjetunionen under den kalde krigen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnar Thorenfeldt, Leif Stang, Anders Holdth Johansen (201411-21). «PST frigir hemmelige dokumenter: Slik var PSTs klappjakt på Ap-statsråd Gunnar Bøe». Dagbladet. Besøkt 20. september 2016.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  2. ^ Astrid Meland (3. juli 2011). «Utpekte flere AP-agenter». Dagbladet. Besøkt 20. september 2016. 
  3. ^ Gunnar Thorenfeldt, Anne Marte Blindheim, Leif Stang, Hans-Martin Thømt Ruud, Eiliv Frich Flydal (8. august 2014). «Sjokkpåstand i KGB-arkiv: Ap-statsråd solgte regjeringsdokumenter til KGB». Dagbladet. Besøkt 20. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]