Gunnar Bøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gunnar Bøe (født 20. januar 1917, død 9. desember 1989) var en norsk sosialøkonom og politiker for Arbeiderpartiet. Han satt i Einar Gerhardsens regjering som statsråd i Lønns- og prisdepartementet, men er i dag mest kjent for mistanken om at han var agent for KGB og solgt norske graderte opplysninger til Sovjetunionen.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Han tok økonomisk embetseksamen i 1940, og fikk straks ansettelse i Prisdirektoratet. Etter krigen ble han sekretær hos statsminister Einar Gerhardsen, og fikk samme stilling hos finansminister Erik Brofoss i 1946.

I 1947 ble Bøe utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet, men gikk tilbake til Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet året etter og ble der i fem år.

Bøe var statsråd i Lønns- og prisdepartementet fra 1959 til 1962, og ble deretter rektor ved NTH. Han gikk av som statsråd i 1962 etter å ha tatt dissens i regjeringen på spørsmålet om Norge skulle ta opp medlemsforhandlinger med Fellesmarkedet.

Mistanke om spionasje mot Norge[rediger | rediger kilde]

POT mistenkte Gunnar Bøe for å være spion for Sovjetunionen. Sovjetiske dokumenter som ble frigitt på 1990-tallet viste at han kunne være svært frittalende i møter med sovjetiske embetsfolk. Han hadde dekknavnet «George» og hadde en rekke møter med KGB-residenten Alexander Startsev. POT avlyttet Bøe og vurderte å sikte ham i 1967. Imidlertid fant de ikke bevisene tilstrekkelige nok. I 1984 forsøkte POT å få til en samtale med ham om hans sovjetkontakter, men dette førte ikke frem. Nye opplysninger som styrker mistanken er kommet i offentlighetens søkelys via offentliggjøring av KGB-avhopperen Mitrokhins dokumenter i 2014.[1] Der kom det frem at Bøe ifølge et sovjetisk KGB-arkiv solgte norske graderte opplysninger til den fiendtlige makten Sovjetunionen under den kalde krigen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utpekte flere AP-agenter», artikkel i Dagbladet, 3. juli 2011
  2. ^ «Sjokkpåstand i KGB-arkiv: Ap-statsråd solgte regjeringsdokumenter til KGB», artikkel i Dagbladet, 8. august 2014