Gulsildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulsildre
Gulsildre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxifraga aizoides
L.
Norsk(e) navn: gulsildre
Hører til: sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: fuktige steder i fjellet og langt mot nord
Utbredelse: amfiatlantisk i Europa og Nord-Amerika

Gulsildre (Saxifraga aizoides) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den har en lav, tuet vekst, og stenglene er opprette eller krypende. Bladene sitter spredt og er tykke, linjeformede til avlange og ofte lett tannete. Blomstene er gule og har av og til røde flekker, slik at de ser oransje ut på avstand. Gulsildre vokser ved på kalkrik grunn ved kilder, snøleier og bredden av bekker og elver.

Arten har en vid amfiatlantisk utbredelse. I Europa finnes den i Island, Norge, Sverige, Finland, Nord-Russland, De britiske øyer, Pyreneene, Alpene, Appenninene og Karpatene, mens den i Nord-Amerika vokser i store deler av Canada, Alaska, nordøstre USA og på Grønland. I Norge er den meget vanlig i fjellet over hele landet, og finnes også noen steder på Svalbard og Bjørnøya. I Jotunheimen finnes den opp til 1700 moh, og i Nord-Norge går den opp til 1050 moh.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 170–171. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Gullbräcka». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 14. oktober 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Saxifraga aizoides i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 2. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kapsel og frø