Gulltorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulltorn
Gulltorn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ulex europaeus
L.
Norsk(e) navn: gulltorn
Hører til: gulltornslekta,
erteblomstfamilien,
Fabales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: eng, hei, kratt, skogkanter, skråninger og vegkanter
Utbredelse: Vest-Europa

Gulltorn (latin: Ulex europaeus) er en opptil to meter høy busk i erteblomstfamilien. Den har små, eviggrønne blad og kraftige torner. Blomstene er gule, og busken blomstrer hele året, men mest om seinvinteren og våren. Blomstene har en karakteristisk, søtlig, vaniljeaktig lukt. Til tross for at hele planten er kledt med stive og svært skarpe torner, har den blitt høstet som husdyrfôr. Plantene blir da malt opp før de blir gitt til dyrene.

Denne busken setter sitt preg på landskapet mange steder i Vest-Europa, særlig på De britiske øyer, i Vest-Frankrike og i Galicia i Spania. Hekkene som er så typisk for det engelske kulturlandskapet, består blant annet av gulltorn, «gorse». Den er også innført til andre verdensdeler der den noen steder har blitt et brysomt ugress som fortrenger naturlig vegetasjon. Gulltorn er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Man mente tidligere at gulltorn hadde vokst naturlig i Norge ved Mandal, og arten var oppført som utryddet i eldre utgaver av Norsk rødliste. I Norsk svarteliste 2012 betraktes alle de fem norske forekomstene som innført med ballast eller tømmer. Gulltorn tåler lite frost og forsvinner etter noen år. Fremtidige klimaendringer kan føre til at arten ekspanderer, og den kan da få stor økologisk virkning. Den er derfor oppført i kategorien høy risiko i Norsk svarteliste.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]