Gulltorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulltorn
Gulltorn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ulex europaeus
L.
Norsk(e) navn: gulltorn[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Tribus: Genisteae
Slekt: gulltornslekta
IUCNs rødliste:
livskraftig
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdertFremmedartskategori 2018-HI.svg

HI — Høy risiko 2018

Habitat: eng, hei, kratt, skogkanter, skråninger og vegkanter
Utbredelse: Vest-Europa

Gulltorn (Ulex europaeus) er en opptil to meter høy busk i erteblomstfamilien. Den har små, eviggrønne blad og kraftige torner. Blomstene er gule, og busken blomstrer hele året, men mest om seinvinteren og våren. Blomstene har en karakteristisk, søtlig, vaniljeaktig lukt. Til tross for at hele planten er kledt med stive og svært skarpe torner, har den blitt høstet som husdyrfôr. Plantene blir da malt opp før de blir gitt til dyrene.

Denne busken setter sitt preg på landskapet mange steder i Vest-Europa, særlig på De britiske øyer, i Vest-Frankrike og i Galicia i Spania. Hekkene som er så typisk for det britiske kulturlandskapet, består blant annet av gulltorn, «gorse». Den er også innført til andre verdensdeler der den noen steder har blitt et brysomt ugress som fortrenger naturlig vegetasjon. Gulltorn er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Man mente tidligere at gulltorn hadde vokst naturlig i Norge ved Mandal, og arten var oppført som utryddet i eldre utgaver av Norsk rødliste for arter. I Fremmedartslista 2018 betraktes alle de fem norske forekomstene som innført med ballast eller tømmer. Gulltorn tåler lite frost og forsvinner etter noen år. I Fremmedartslista er den oppført i kategorien høy risiko på grunn av begrenset invasjonspotensial og middels økologisk effekt.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 12. april 2023. Besøkt 12. april 2023. 
  2. ^ a b Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for gulltorn Ulex europaeus som HI for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 12. april 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]