Gulltornslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulltornslekta
gulltorn (Ulex europaeus)
Nomenklatur
Ulex
L.
Populærnavn
gulltornslekta
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
UnderfamilieFaboideae
TribusGenisteae
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Vest-Europa, Nordvest-Afrika
Inndelt i

Gulltornslekta (Ulex) er en slekt med omkring elleve arter med eviggrønne busker i erteblomstfamilien.

Gulltornslekta er nært beslektet med gyvelslekta og ginstslekta, og har som dem grønne stammer og ganske små blader. Den skiller seg fra to andre slektene ved å være ekstremt tornete, med blader som er modifiserte til 1–4 cm lange torner. Alle artene har gule blomster, noen med en svært lang blomstersesong.

Den mest kjente arten er gulltorn (Ulex europaeus), den eneste arten som er viltvoksende i det meste av Vest-Europa, hvor den vokser på solrike steder, med som regel tørr sandholdig jord. To lavere arter, Ulex minor og Ulex gallii, vokser i tørre lyngheier nord til De britiske øyer. De fleste andre artene vokser kun på Den iberiske halvøy, men det er også noen få i Nordvest-Afrika.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • LegumeWeb Besøkt 23. november 2014.
  • Flora Europaea – Ulex Besøkt 23. november 2014.
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 202–203. ISBN 82-512-0355-4. 
  • P. Cubas, C. Pardo og H. Tahiri (2005). «Genetic variation and relationships among Ulex (Fabaceae) species in southern Spain and northern Morocco assessed by chloroplast microsatellite (cpSSR) markers». American Journal of Botany. 92 (12): 2031–2043. ISSN 1537-2197. doi:10.3732/ajb.92.12.2031. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]