Grzegorz Kaszak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grzegorz Kaszak
Født24. feb. 1964Rediger på Wikidata (60 år)
Choszczno
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1989–), katolsk biskop (2009–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2009–2023) Rediger på Wikidata
Utdannet veddet pavelige universitet Sanctae Crucis
NasjonalitetPolen
Våpenskjold
Grzegorz Kaszaks våpenskjold

Biskop Grzegorz Kaszak (2018)

Grzegorz Kaszak (født 24. februar 1964 i Choszczno i det vestpommerske voivodskap i Polen) er en polsk katolsk biskop som var biskop av Sosnowiec.

Mot slutten av oktober 2023 ansøkte han i Roma om å få tre av, grunnet diverse skandaler som hadde utspilt seg i hans bispedømme, skjønt uten at han var implisert i noen av dem. Pave Frans innvilget dette den 24. oktober 2023, og utnevnte erkebiskopen av Katowice, Adrian Galbas, til apostolisk administrator.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Grzegorz Kaszak ble presteviet for Szczecin-Kamień av biskop Kazimierz Jan Majdański den 18. juni 1989.

Pave Benedikt XVI utnevnte ham den 10. november 2007 til sekretær for Det pavelige råd for familien.

Biskop av Sosnowiec[rediger | rediger kilde]

Den 4. februar 2009 ble han utnevnt til biskop av Sosnowiec. Han var en av flere polske prester som returnerte til Polen fra stillinger i Vatikanet rundt denne tiden.[2]

Han ble bispeviet av den polske kirkes primas, kardinal Józef Glemp, den 28. mars samme år; medkonsekrerende var kardinal Stanisław Dziwisz, erkebiskop av Kraków, og Stanisław Nowak, erkebiskop av Częstochowa.

I den polske bispekonferansen ble han medlem av dets råd for familien. I 2014 var han medkonsekrator ved bispevielsen ab hjelpebiskopen av Szczecin-Kamień, Henryk Wejman.

Fratreden[rediger | rediger kilde]

Hans tidlige fratreden - i en alder av 59 år - ble ifølge pressen utløst av noen skandaler ikke lang tid i forveien. Etter at en prest tok sitt eget liv i januar 2017 ville ikke biskop Kaszak kommentere saken, og bispedømmet pekte på sinnsforstyrrelser, noe andre imidlertid bestred.[2] En annen sak var i mars 2023 da en annen prest begikk selvmord etter at en diakon var blitt brutalt myrdet. Så var det en orgie mellom prester og en mannlig prostituert i august 2023 som ble alment kjent etter at medisinsk hjelpepersonell ble hindret av presten som var vertskap fra å komme vedkommende til hjelp da han hadde fått en negativ reaksjon mot medikamenter han hadde inntatt - det dreide seg om potensmidler.[3][4] I et brev til bispedømmets troende den 23. september, lovet biskop Kaszak at den presten som hadde innbudt til orgien ville bli straffet av kirken, hva enn de sivile myndigheter kom til å foreta seg.[5]

I forbindelse med offentliggjøringen av hans innvilgede fratreden skrev biskop Kaszak i et skriv rettet til de troende og til geistligheten i bispedømmet at han bad «om tilgivelse for min menneskelige utilstrekkelighet». Hadde han såret eller sviktet noen, var han meget lei seg for det, skrev han.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Papst nimmt Rücktritt von Bischof nach Sexskandal an». 24. oktober 2023. Besøkt 24. oktober 2023. 
  2. ^ a b Malinowska, Anna; Pietraszewsk, Marcin (6. oktober 2023). «Po aferze z męską prostytutką. Grzechy główne biskupa Grzegorza Kaszaka: milczenie, izolacja, zaniechanie». Sosnowiec Wyborcza (polsk). 
  3. ^ «Biskup sosnowiecki Grzegorz Kaszak odwołany». Onet (polsk). 24. oktober 2023. 
  4. ^ «Duchowni mówią o skandalu w Dąbrowie Górniczej. "To więcej niż Sodoma i Gomora, to Armagedon"». Gazeta (polsk). 3. oktober 2023. 
  5. ^ Winfield, Nicole; Gera, Vanessa (24. oktober 2023). «Pope accepts resignation of bishop of Polish diocese where gay orgy scandal under investigation». Washington Post. 
  6. ^ catholic-hierarchy.org zimon, lest 25. oktober 2023