Kavliprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kavliprisen (engelsk: Kavli Prize) er tre forskningspriser som annethvert år deles ut i Oslo av den amerikanske stiftelsen Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi. Prisfondet er oppretta av den norsk-amerikanske forretningsmannen Fred Kavli. Prisbeløpet er på 1 million dollar for hvert av fagområdene.

Prisene ble første gang utdelt i 2008, og går til utmerket forskning innafor følgende områder:

  1. Astrofysikk – til forskere som har utvida kunnskapen om og forståelse av universets opphav, utvikling og egenskaper, inkludert feltene kosmologi, astronomi, solfysikk, romforskning, astrobiologi, astrofysiske og astronomiske instrumenter og partikkel-astrofysikk.
  2. Nanovitenskap – til grunnforskning og anvendt forskning på atom-, molekyl-, makromolekyl- og cellestrukturer, inkludert nanomaterialer, nanobioteknologi, makromolekylær syntese, molekylær mekanikk og instrumentering på nanonivå.
  3. Nevrovitenskap – til forskere som har utvida vår kunnskap om hjernen og nervesystemet, inkludert molekylær nevrovitenskap, nevrogenetikk og kognitiv nevrovitenskap.

Komite[rediger | rediger kilde]

Kandidatene vurderes av en komite innenfor hvert av fagområdene. Komiteene består av en internasjonal gruppe av høyt meritterte forskere. Lederen for hver av gruppene er en norsk forsker som utnevnes av Det Norske Videnskaps-Akadem.

Prispenger, medalje og diplom[rediger | rediger kilde]

Vinnerne innen hver kategori tildeles en medalje, et diplom og et kontantbeløp på 1 million amerikanske dollar som deles.

Medaljen, som er i gull med en diameter på 70 mm og en tykkelse på 5 mm, veier 311 gram og har en betydelig verdi i seg selv.[1][2] Den er utformet av skulptøren Eugene L. Daub fra USA. Adversen viser Daubs høyrevendte portrett av Fred Kavli med innskriften «THE KAVLI PRIZE» i en bue over. Reversen bærer Kavliprisens logo, utformet av designeren Enzo Finger. Logoen består av et geometrisk mønster, en versjon av Metatrons kube. Over logoen står navnet på fagfeltet prismedaljen er tildelt for, «ASTROPHYSICS», «NANOSCIENCE» eller «NEUROSCIENCE», og denne innskriften er det eneste som skiller prismedaljens tre varianter fra hverandre. Under logoen er det et flatt felt der prisvinnerens navn inngraveres. Medaljen er produsert ved Northwest Territorial Mint i USA.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Astrofysikk
Nanovitenskap
Nevrovitenskap

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yngvar Reichelt: «Kavlimedaljen», NNF-Nytt. Norsk numismatisk tidsskrift, nr. 3, 2010, s. 21–25.
  2. ^ «Kavli Prize medal» Arkivert 2. desember 2020 hos Wayback Machine., Kavli Foundation
  3. ^ Nordmann får Kavliprisen for nanovitenskap, nrk.no 29. mai 2014, besøkt 29. mai 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]