Gro Nylander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gro Nylander er født i Skien. Etter å ha tilbrakt sine første år i Telemark og Oslo, flyttet distriktslegefamilien til fiskeværet Mehamn i etterkrigstidens nedbrente Finnmark. Hun vokste opp der, i Oslo og senere i skogsbygden Snertingdal.

Etter artium på Gjøvik utdannet hun seg først til fysioterapeut, senere til lege ved Universitetet i Oslo, der hun også tok flere eksamener i barnepsykologi og pedagogikk.

Som aktiv i mor-til-mor-organisajonen Ammehjelpen fra startåret, og senere i Norges første nyfeministgruppe BB - Blid men beinhard - vokste hennes interesse for kvinnesak, selvbestemt abort, fødeforhold, amming og små barn til et livslangt engasjement.

Etter noen år på Kirurgisk avdeling på Bærum sykehus, og på helsestasjon, har hun arbeidet som gynekolog og fødselslege, først på Bærum og Ullevål, og fra 1983 og frem til i dag på Kvinneklinikken, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, avbrutt av en fireårig forskerperiode for Kreftforeningen. I denne perioden ble hun også spesialist i medisinsk genetikk, og påviste ved sitt doktorgradsarbeid bl.a. at røyking under svangerskapet kan føre til endringer i arvestoffet. Dette førte igjen til flere aktive perioder i Statens tobakkskaderåd. Hun har publisert en rekke vitenskapelige artikler internasjonalt. Hun har bistått Helsedirektoratet med retningslinjer for småbarnsernæring og for barselomsorg.

Gjennom hele yrkeslivet har GN arbeidet med å formidle populærvitenskap til folk flest. Hun var tidlig ute i diverse spørrespalter og internettbaserte opplysningsfora, og har i alt skrevet åtte egne bøker, solgt i over 150 000 bare i Norge (2013). Hun er publisert på åtte språk. Hun skriver fast for Foreldre og Barn og Norsk ukeblad.

På 90-tallet ledet hun norske helsemyndigheters ”Mor-barn vennlig initiativ” for å fremme amming. I 2000 ble "Nasjonal kompetansetjeneste for amming" etablert på OUS, med GN som leder. Hun er ansvarlig for manus og regi av ammefilmen Bryst er best, som er oversatt til mange språk. Hun foreleser over store deler av verden, bl.a. om den enorme økningen av ammeforekomsten i Norge fra 70-tallet frem til i dag.

Nylander har mottatt en rekke priser for sitt arbeid i inn- og utland, bl.a. Ernæringsprisen, Røykfriprisen, USAs Healthy Children Award, Fødsel i Fokus-prisen.

Nylander har hele sitt voksne liv vært aktivist med engasjement bl.a. i kvinnesak, Nei til atomvåpen, Aksjonen for nedleggelse av Fornebu. Hun sitter i dag i styret for Besteforeldrenes klimaaksjon, som reaksjon på det urettferdige i at neste generasjon overtar en skadet og forurenset jord. Hun deltar aktivt i media som samfunnsdebattant.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • "Småen i magen"
  • "Småen blir født"
  • Amme-ABC
  • Småen er syk
  • Småen 0-2 år: utvikling, omsorg, utfordringer
  • Lille venn, hva nå?: Barnet fra et halvt til fire år
  • Mamma for første gang
  • På vei : unnfangelse, svangerskap, fødsel

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utnevnelse til St. Olavs Orden», Kongehuset, 13. april 2016.