Hopp til innhold

Grete Helle Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grete Helle Rasmussen
Født21. mai 1961Rediger på Wikidata (63 år)
BeskjeftigelsePianist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Grete Helle Rasmussen (født 21. mai 1961 i Oslo) er en norsk pianist og musikkpedagog. Rasmussen er en mye brukt utøver, dirigent og foredragsholder. Hennes utøvende virksomhet spenner fra akkompagnatørjobber med kjente utøvere til solistoppdrag med orkester og korps. Hun hadde sin debutkonsert på klaver i Universitetets Aula i 1991, i samspill med Stephan Barrat-Due. Hun har hatt solistoppdrag med bl.a. Kristiansand Symfoniorkester og Forsvarets Stabsmusikkorps Østlandet. I årene 1996–2004 jobbet hun sammen med Øivind ”Elg” Elgenes og komponisten Helge Sunde med prosjektet ”Remembrance” som resulterte i CD-en «Remembrance». Hun har samarbeidet med blant andre Per Vollestad og Svein Olav BlindheimOslo Nye Teater (2012), med saksofonisten Trygve Seim i prosjektet «Bortenfor Bach» (2010) og med pianisten Liv GlaserFestspillene i Nord-Norge (2008). Hun har turnert i flere omganger med Rikskonsertene og Riksteateret, og i tillegg vært produsent for en rekke konserter og forestillinger.

Rasmussen har bidratt til å utvikle flere nye undervisningstilbud både i amatørmusikkfeltet og i høyere utdanning. Hun er kjent for å være kreativ og utradisjonell i sine pedagogiske prosjekter og er spesielt opptatt av å utdanne dyktige instrumentalpedagoger. Hun var ansvarlig for etableringen av Vietnams første instrumentallærerutdanning ved Vietnam National Academy of Music, Hanoi, Vietnam, i forbindelse med prosjektet «Transposisjon»[1], (et samarbeid mellom Barratt Due musikkinstitutt, Ultima, BIT20 Ensemble, MIC–Musikkinformasjonssenteret og Norsk komponistforening m.fl.). Siden 2013 har hun vært fagkonsulent for Oslo Cameratas prosjekt «Aprendiz»[2] i Brasil som handler om å etablere og utvikle musikkskoler i favelaen i byen Niterói. I sitt virke som pedagog produserer hun også konserter der barn og unge får samarbeide med profesjonelle utøvere, og hun er en drivkraft i arbeidet med å utvikle spennende konsertarenaer for unge, skapende musikere[3]. Fra 2009 har hun jobbet med utvikling av «Plattform12.com», en kunnskapsbase som gjør det mulig å bevare og dele kunnskap om instrumental- og vokalundervisning på nett.

Rasmussen har sin utdanning fra Østlandets musikkonservatorium (hos prof Stanislav Knor) og Universitetet i Oslo, hvor hun tok hovedfag i musikkvitenskap i 1991 med avhandlingen «Rikskonsertene og førskolebarn». Hun har jobbet som lærer i musikkpedagogikk ved Høgskolen i Tromsø (nå UiT – Norges arktiske universitetet) og ved Norges musikkhøgskole. Fra 1984–2000 jobbet hun som akkompagnatør ved Barratt Due musikkinstitutt, hvor hun deretter har vært ansatt som førsteamanuensis i instrumentaldidaktikk siden 1992. Hun er seksjonsleder for instrumentalpedagogstudiet ved samme institusjon. Rasmussen er også lærer i pianometodikk ved Karlstads Universitet avdeling Musikhögskolan Ingesund.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • 1987 Læreverket ”Med på notene – metodikk for instrumentalundervisning” (Universitetsforlaget, Oslo)
  • 2015 www.plattform12.com. Nettsted for instrumental og vokalundervisning
  • 2017 14 temahefter for begynnerelever på piano (P12-publishing, Oslo)

CD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Priser og stipender[rediger | rediger kilde]

2004 Bærum kommunes kulturpris

2001 Bærum kommunes kulturstipend

1999 Föreningen HageGårdens vänners stipendium ved operasanger Håkan Hagegård.

1987 Rikskonsertenes stipend for hovedfagsstudenter

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata