Gresk einer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gresk einer
Gresk einer på Krimhalvøya
Gresk einer på Krimhalvøya
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus excelsa
Norsk(e) navn: Gresk einer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Juniperus
IUCNs rødliste:
livskraftig

Gresk einer eller «Arâr» (latin: Juniperus excelsa) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser ved det østlige Middelhavet, nærmere bestemt i Marokko, Portugal, Spania, Italia, Bulgaria, Hellas, Tyrkia, nordlige Syria, Libanon og i Kaukasus. Ofte utgjør den tregrensen, med vekst i høyder fra 100 moh. (Krim) til 2 300 moh. (Tyrkia, Kaukasus).

Illustrasjonstegning av skudd, Brandis 1874.

Videre vokser en underart, persisk einer (Juniperus excelsa ssp. polycarpos) i Alborz-fjellene i Iran, i det nordvestre Pakistan, og isolert i fjellområdet Jebel Akhdar i Oman. Den tåler kulde og tørke, men ikke så godt som underarten persisk einer.

Det opptrer ofte sammen med Juniperus foetidissima, men denne har mer rent grønne nåler og tykkere skudd, med tykkelse 1,3 mm for gresk einer, mot 2,2 mm for Juniperus foetidissima.

Treet blir 6–20 meter høyt, sjeldent inntil 25 meter, og kan ha en diameter på 2 meter. kronen er rund eller irregulær formet. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 3 og er inntil 8–10 mm lange, voksne nåler er grågrønne, skjellaktig tette og 1–3 mm. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer.

Frøkonglene modner til blå-svarte bær med et tidvis hvitt vokslag, inntil 6–11 mm store, runde eller ovale, litt mindre enn hos Juniperus excelsa ssp. polycarpos. Hannkonglene inntil 3–4 mm store, de sprer pollenet tidlig om våren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]