Grafisk profilering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grafisk profilering er visuell presentasjon og markedsføring av varer, selskaper og andre virksomheter. Også stater kan bruke visuell design bevisst. Det tydeligste eksemplet er det nazistiske Tyskland 1933-1945 der statsapparatets mange visuelle symboler var preget av nazismens propagandaestetikk. Hitler-Tysklands riksvåpen bestod av «Riksørnen» supplert med et hakekors.

Grafisk profilering er arbeidet med visuell markedsføring av en virksomhet eller et produkt gjennom helhetlig grafisk design, det vil si gjennom bilder og tekst som har en felles visuell utforming. Produktet av dette arbeidet kalles en grafisk profil, og omfatter bruken av logoer og merker, farger og skriftwebsider og trykksaker (visittkort, brosjyrer, annonser, plakater og annet), profilerings- og reklameartikler, skilt, uniformer, bildekor og liknende.

Profilering kommer av ordet profil. En profil er noe som utmerker seg på en karakteristisk måte med særtrekk og egenart. Behovet for profilering kommer når for eksempel en bedrift eller organisasjon ønsker å markere seg overfor kunder og medlemmer, og vil framstå tydelig og gjenkjennelig, enhetlig og velorganisert. En grafisk profil kan også styrke bedriftskulturen og de ansattes opplevelse av enhet. Nye profiler kan dessuten gi signaler om generell fornyelse og nye mål for virksomheten.

Grafisk profilering utføres oftest av design- eller reklamebyråer som utarbeider en stilmanual. Det er en nøyaktig oppskrift eller et sett med retningslinjer for virksomhetens visuelle framtoning. Store bedrifter har strenge detaljregler for hvordan de visuelt skal profilere seg og framstå utad.

engelsk kalles en grafisk profil ofte corporate identity.

Se også[rediger | rediger kilde]