Virksomhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Virksomhet eller foretak er betegnelser for en juridisk person eller en organisasjon som produserer varer eller tjenester. Man skiller mellom private og offentlige, kommersielle og ikke-kommersielle, og ideelle virksomheter. Privat virksomhet drives oftest forretningsmessig ved at den selger varer eller tjenester i markedet for å skape verdier og arbeidsplasser. Muligheten for å drive økonomisk og oppnå lønnsomhet er grunnlaget for virksomheten. Virksomhet som drives privat defineres som en bedrift, men har forskjellig grunnlag økonomisk avhengig av virksomhetstypen. Offentlig virksomhet kan også drives forretningsmessig (statsforetak eller annen offentlig eid virksomhet), men er ofte ikke-kommersielle og finansiert gjennom skatter, gebyrer eller avgifter.

Den vanligste driftsformen for private virksomheter er aksjeselskap (AS). Virksomhet som drives av én person, med eller uten ansatte, kan være registrert som enkeltpersonforetak. Andre organiseringsformer er ansvarlig selskap (ANS) og selskap med delt ansvar (DA). Kommandittselskap (KS) drives på grunnlag av en kommandittkapital.

I historisk sammenheng har også foretaksangivelser som Eftf. og & Co. vært i bruk.

Kommunikasjon mellom virksomheter skjer på et forretningsmessig grunnlag med en gjensidig forståelig form. Også overfor kunder, ansatte, det offentlige og eventuelt andre forbindelser har kommunikasjonen en faglig formell form.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]