Grønøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønøy
Parti fra Grønøy, 1927.jpg
Parti fra Grønøy, postkort fra 1927
Geografi
PlasseringNorskehavet
Areal 2,6 km²
Høyeste punktStorvarden (104)
Administrasjon
LandNorge Norge
Demografi
Befolkning140
Posisjon
Map
Grønøy
66°47′23″N 13°25′56″Ø

Grønøy (Grønnøy) er ei øy i Meløy kommune i Nordland. Øya ligger nord for Åmnøya og vest for Engavågen. Grønøy har et areal på 2,6 km², og høyeste punkt på øya er Storvarden, på 104 moh. Fra Storvarden kan man se til naboøyene Bolga og Meløya, og på en klar solskinnsdag kan man se hele Lofotveggen, Røst og Værøy. Man ser også Svartisen fra de fleste stedene på øya.

På selve Grønøy er det 135–140 fastboende. Butikken som lå på hurtigbåtkaia, ble nedlagt for 4–5 år siden. Nå er nærmeste butikk Coop Engavågen, ca. 5 km unna. Når man kommer kjørende Kystriksveien (fylkesvei 17) fra Engavågen, kommer man til et storslått skilt som er håndtmalt, der det står GRØNØY med store bokstaver. Hurtigruta passer hver morgen mellom 8.15 og 8.35. Da treffes både sør- og nordgående ved sørenden av Grønøy, nemlig Storsand. Om sommeren er det mange turister som tar turen dit. Stedet har flere badestrender.

Grønøy har hatt bruforbindelse til fastlandet siden 1985. Øya har også bruforbindelse til Åmnøya.

På Grønøy stod den såkalte Grønøyfurua, som ble malt av Thorolf Holmboe, og som påstås å være motivet på Nitedals fyrstikkesker. Det hersker imidlertid en viss uenighet om dette.[1][2] Det er laget sti til der furua stod, denne finner man i Jektvika på øya. Der er det også et gammelt herskapshus som er pusset opp i gammel stil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Nordland våpen.svgDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.