Hopp til innhold

Bolga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bolga
Bolga med det karakteristiske Bolgfjellet sett østfra
Geografi
PlasseringNordland
Areal 2,4 km²
Lengde 2±0 kilometer
Høyeste punktBolgfjellet (339 moh)
KommuneMeløy
Demografi
Befolkning91 (2020)
Posisjon
Kart
Bolga
66°48′N 13°13′Ø
For bygda med samme navn i Kristiansund kommune, se Bolga (Kristiansund).
Bolga er også en vanlig betegnelse på byen Bolgatanga i Ghana.

Bolga er ei øy på kysten av Helgeland, ytterst i Meløy kommune i Nordland fylke. Øya har et areal på 2,4 km².

Bolga preges av det 339 meter høye Bolgfjellet, som strekker seg over øya fra nordøst til sørvest. Bolgfjellets karakteristiske form har vært seilingsmerke for sjøfolk som har ferdes langs skipsleden (leia) til alle tider.

To av øyas severdigheter er Bolgbørra, et hull i Bolgfjellet som man kan gå tvers gjennom for å komme til nordsida av øya og Klippfiskbergan med Ruggesteinen på vestsiden av øya.

Foruten fjellet preges øya av en større flate over Bolgas sydøstlige del. Denne flaten er dyrket mark, og det er også her øyas bebyggelse er. Bolgas nordlige side (Nordsia) består av ulendt og kupert terreng, og er ubebygd.

Bolgas form og geografiske plassering med nær tilgang til fiskefelt, har gjort at det har bodd folk på Bolga i lange tider. Det har blant annet blitt gjort funn fra vikingegraver på øya.

Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde Bolga 91 innbyggere pr. 1. januar 2020. Bolgværingene livnærer seg først og fremst av havbruk. Dette vil i hovedsak si lakseopdrett, fiskebruk og fiske. Øya har også skole, barnehage, butikk, post og mekanisk verksted. Et nytt tilskudd til øya er et topp moderne rorbueanlegg, med utleie av båter.

Bolga har flere daglige båtanløp med blant hurtigbåt til Bodø og Sandnessjøen. Til kommunesenteret Ørnes går det både lokalhurtigbåt og ferje.

Sør, nord og vest for Bolga finner man en større skjærgård som tidligere var bebodd. Skjærgården rundt Bolga er oppdelt og har ulike navn som Bolgværet, Snyen og Flatvær. Totalt består den av over 300 mindre holmer og skjær.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]