Gordon Ramsay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gordon Ramsay
FødtGordon Ramsay
8. nov. 1966[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
Skottland
BeskjeftigelseKjøkkensjef Rediger på Wikidata
Utdannet vedStratford-upon-Avon High School
EktefelleTana Ramsay (1996–)[5]
BarnMatilda Ramsay
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserOffiser av Den britiske imperieordenen
Diamond Play Button

Gordon James Ramsay (født 8. november 1966) er en britisk stjernekokk og TV-underholder. I løpet av karrieren har han mottatt fjorten Michelin-stjerner og eier 25 restauranter i Storbritannia, USA, Japan, Irland, Tsjekkia, Frankrike, Australia, Sør-Afrika, Singapore og Dubai.

Kokk[rediger | rediger kilde]

Ramsay arbeidet i Frankrike i flere år før han returnerte til London i 1993, der han ble tilbudt stillingen som kjøkkensjef ved La Tante Claire som ligger i Chelsea. Kort tid senere fikk han jobb ved restauranten Rossmore som ble omdøpt til Aubergine, og ble tildelt sin første Michelin-stjerne fjorten måneder senere. I 1997 ble restauranten Aubergine tildelt sin andre Michelin-stjerne. Til tross for restaurantens store suksess, førte en krangel mellom Ramsay og eierne av restauranten til at han forlot restauranten i 1997. Året etter åpnet Ramsay sin egen restaurant i Chelsea, Restaurant Gordon Ramsay, med hjelp av sin svigerfar, Chris Hutcheson. Restauranten fikk sin tredje Michelin-stjerne i 2001, noe som gjør Ramsay til den første skotten som har oppnådd dette.

TV[rediger | rediger kilde]

Ramsays første TV-programmer var Boiling Point (1998) og Beyond Boiling Point (2000) der TV-kameraene var flue på veggen mens kokkene lagde mat. Ramsay er blitt kjent over store deler av verden gjennom TV-serier som Ramsay's Kitchen Nightmares, Hell's Kitchen og Kitchen Nightmares. I det sistnevnte programmet forsøker Ramsay å hjelpe restauranter som har problemer. I 2006 ble Ramsay utnevnt til offiser av Order of the British Empire av dronning Elizabeth II for hans tjenester til den britiske serveringsbransjen.

Ramsay har siden 2004 vært aktuell med reality-TV-serien Hell's Kitchen, både en britisk og en amerikansk versjon. Serien har til dags dato spilt inn ni sesonger, hvor den åttende sesongen hadde finale på TV 3 i Norge den 14. august 2012. I tillegg var Ramsay også vertskap for den amerikanske versjonen av Kitchen Nightmares som hadde premiere på den 19. september 2007. Den tredje sesongen ble sendt i USA fra januar 2010 til mai 2010.

Fra august 2012 til høsten 2013 hadde den amerikanske TV-kanalen FOX litt over 185 millioner dollar i reklameinntekter på Ramsays fem programmer.[6]

Restauranter[rediger | rediger kilde]

Fra hans aller første restaurant, har Ramsays restaurant-imperium ekspandert raskt. Han etablerte snart restauranten Petrus, hvor seks bankfolk ble kjent for å ha brukt over 44 000 pund på vin under et enkelt måltid i 2001. Han åpnet Amaryllis i Glasgow, som han senere ble tvunget til å stenge, og senere åpnet Gordon Ramsay ved Claridge's. Ramsay åpnet enda to restauranter i England før han begynte å åpne restauranter også utenfor Storbritannia. Hans første restaurant i utenlandet var Verre i Dubai. Han startet to restauranter i Tokyo, henholdsvis i 2005 og i november 2006. Etterpå kom hans første restaurant i New York City, som vant tittelen som beste nykommer i byens ettertraktede Zagat Guide, til tross for blandede kritikker fra profesjonelle kritikere.

I Irland åpnet Ramsay i 2007 sin første restaurant i Powerscourt. I mai 2008 Ramsay åpnet sin første restaurant på vestkysten av USA, i Los Angeles i California. Denne restauranten ligger på Sunset Strip i West Hollywood og var tidligere et hotell som har blitt renovert og ble gitt navnet The London West Hollywood. Gordon Ramsay er en av kun fire kokker i Storbritannia som har klart å opprettholde hele tre Michelin-stjerner for restauranten sin. De andre kokkene er Heston Blumenthal, Alain Ducasse og Alain Roux.

I juli 2006 ble Ramsay tildelt den anerkjente prisen for "Uavhengig restauratør" dette året. Han ble dermed den tredje personen som noen gang har vunnet tre slike priser. Hans tidligere priser av denne typen var i 1995 (Årets nykommer) og i 2000 som "Årets kokk". De andre to trippel-vinnerne er Michel Roux og Jacquie Pern. I september 2006 ble Ramsay kåret som den mest innflytelsesrike personen i serveringsbransjen i Storbritannia. Han overtok da etter Jamie Oliver, som hadde vært øverst på denne listen i 2005.

Ramsays flaggskiprestaurant, Restaurant Gordon Ramsay, ble kåret til Londons beste restaurant i matbibelen Harden's åtte år på rad, men i 2008 ble den plassert under hans andre restaurant Petrus. Denne restauranten ble på dette tidspunktet drevet av hans tidligere protesjé Marcus Wareing. Alle Ramsays næringsinteresser (restauranter, media, konsulenttjenester) er en del av selskapet Gordon Ramsay Holdings Limited. I 2010 var Ramsay produsent og dommer på den amerikanske versjonen av MasterChef. Den andre sesongen av denne serien ble påbegynt i juni 2011.

Personlig[rediger | rediger kilde]

Ramsay giftet seg med Cayetana Elizabeth Hutcheson (kjent som Tana), en Montessori-utdannet lærer, i 1996. Paret har nå seks barn: Megan Jane (f. 1998), tvillingene Jack Scott og Holly Anna (f. 2000), Matilda Elizabeth (f. 2002), Oscar James (f. 2019) og Jesse James (f. 2023). Ramsay svigerfar og Tanas far, Chris Hutcheson, var med å bygge opp virksomheten i Ramsays restaurant-imperium og var sjef i Gordon Ramsay Holding i 12 år. Hutcheson fikk sparken i 2010. Ramsay er over gjennomsnittlig høyde, da han er nesten 190 cm høy. På ett av hans TV-programmer, Ramsay's Kitchen Nightmares, har Ramsay uttalt at han er redd for å danse, spesielt foran folk. Ramsay er venstrehendt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Gordon-Ramsay, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 121748[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6s78m2r, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1451059, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.heraldscotland.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Anthony Crupi (4. august 2013): Gordon Ramsay Made Fox More Than $150M in the Last Year. Adweek.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]