Goliathus orientalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Goliathus orientalis
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Goliathus orientalis
Moser, 1909
Goliathus meleagris Sjöstedt, 1928
Norsk(e) navn: goliatbille
Hører til: Cetoniinae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: skog-savanne
Utbredelse: tropisk Afrika

Goliathus orientalis er en bille som hører til gruppen gullbasser (Cetoniinae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne meget store arten lever i Sentral-Afrika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (lengde 50-100 millimeter) og kraftig bille. Kroppen er ganske bred og flatrygget. Hannene har et gaffelformet pannefremspring og oppstående kjøler på sidene av hodet. Beina er nokså lange og kraftige, svarte, leggene (tibiae) nokså brede. På mellom- og bakbeina har leggene en tett hårkam på innersiden. Hodet og pronotum har hvit grunnfarge, sistnevnte med tre par svarte lengdestriper, disse er vanligvis noe smalere enn hos Goliathus goliatus. Scutellum er langt, smalt og hvitt. Dekkvingene er hvite eller gråhvite med et svart nettmønster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er ikke knyttet til tett skog, men lever på savanne med en del trær. De voksne billene kan finnes på sevje som flyter ut fra sår på visse trær, og kommer også til gjærende frukt. Tross sin store kropp flyr de godt. Larvene lever i jorden, og i motsetning til mange andre Cetoniinae trenger de proteinrik kost, fordi de vokser svært raskt. I fangenskap kan de fores med hunde- eller kattemat, hva de eter ute i naturen vet man ikke med sikkerhet. Under optimale forhold kan larven voksen til en lengde av 13 centimeter og en vekt over 100 gram på fire måneder, som tilsvarer varigheten av regntiden. Larven graver så ut et puppekammer et stykke nede i jorda, forvandler seg til en puppe og tilbringer mesteparten av tørketiden i dette stadiet. Etter noen måneder klekker den voksne billen nede i puppekammeret, men den kommer ikke opp før regnet kommer. I fangenskap kan de voksne billene lever over ett år, men levetiden er trolig mye kortere i vill tilstand. De voksne billene bruker mesteparten av tiden på å få formert seg, hannene kjemper ved hjelp av det gaffeldelte fremspringet på hodet, som de forsøker i vippe hverandre opp med.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er spredt og lokalt utbredt i Kongo (begge statene) og Tanzania.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Det er ikke full enighet om, og eventuelt hvordan, denne arten bør deles inn i underarter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Goliathus – The African Goliath Beetles
  • Jonathan R. Mawdsleya (2013) Taxonomy of the Goliath beetle Goliathus orientalis Moser, 1909 (Coleoptera: Scarabaeidae: Cetoniinae). Journal of Natural History 47: 1451-1461. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]