Golem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Judah Loew lager Golem», illustrasjon til sagnet om den leirfiguren som rabbien Judah Loew ben Bezalel av Praha (1525–1609) skal ha laget. Iflge jødisk folketro i kunne en gi liv til kunstige mennesker ved å lese bestemte bibelord eller bruke Guds navn.

Golem (hebraisk: גולם‎) er i jødisk mytologi og middelaldersk folketro et levende, menneskeliknende vesen laget av et dødt materiale, ofte leire. Golem betegner også et foster i Bibelens salme 139,16, en ukultivert person i Mishna, og en uformet masse i jødisk mystikk, kabbala.[1] [2] Navnet kommer sannsynligvis fra ordet gelem som betyr «råmateriale».

Kunstig menneske i europeisk jødedom[rediger | rediger kilde]

Filmplakat for Paul Wegeners ekspresjonistiske skrekkfilm Golem (Der Golem, wie er in die Welt kam) fra 1920.

De tidligste historiene om golemer kommer fra tidlig jødedom. De ble skapt av hellige mennesker som ville prøve å komme nærmest mulig Gud og oppnå noe av hans makt og klokskap. Dette innebar blant annet evnen og muligheten til å skape liv. Likevel ville vesnene en hellig person skapte, bare bli som en skygge sammenlignet med Guds skaperverk. En grunnleggende svakhet ved golemene var for eksempel at de ikke kunne snakke. Å ha en golem som tjener ble ansett som det sikreste tegnet på hellighet og klokskap, og opp gjennom middelalderen er det mange historier om golemer som tilhørte framtredende rabbier.

Med tiden ble golemen tillagt flere egenskaper. I mange historier er golemen utstyrt med magiske eller religiøse innskrifter som holder den i live. Eksempler på dette er å skrive Guds navn i pannen eller på en leirtavle under golemens tunge, eller å skrive ordet emetsannhet») i pannen. Ved å stryke ut første bokstav og slik endre emet til metdød») kunne man ødelegge eller deaktivere golemen.

Golemen fra Praha[rediger | rediger kilde]

Særlig kjent er golemen fra Praha som ifølge folkelige anekdoter skal ha blitt skapt av Judah Loew ben Bezalel (1525-1609), en jødisk mystiker og ledende rabbiner i byen.[3] Dette var et vesen formet av leire og gjort levende ved hjelp av mystiske krefter og esoterisk kunnskap slik Gud skapte Adam. Legenden, som først kom på trykk bortimot 200 år etter at Loew døde, hevder at han skapte golemen for forsvare jødene i Praha-gettoen fra antisemittiske angrep, særlig påstander om blodkrenkelser (påstanden om at jøder stjal kristne barn for å bruke barnas blod i ikke-kristne ritualer).[4] Ifølge jødisk folkeminne skal golem ha vokst, blitt stadig mer voldelig, drept ikke-jøder og spredt frykt. En annen historie forteller om en golem som ble forelsket, men som ble et fryktelig uhyre da kjærligheten ble avvist. Varianter av denne fortellingen beskriver hvordan golemen til sist vendte seg mot sin skaper og også angrep jøder.

Golem i kunst og populærkultur[rediger | rediger kilde]

Det mest kjente eksemplet på bruk av skikkelsen innen litteraturen er boka Golem skrevet av Gustav Meyrink i 1914. Figuren er ellers behandlet i mange bøker, filmer og kunstverk, og har inspirert forestillinger og fortellinger om tilsvarende monstre skapt av mennesker. Av filmversjoner kan nevnes den tyske stumfilmen Der Golem, wie er in die Welt kam fra 1920. Det er en ekspresjonistisk skrekkfilm med regissøren og manusforfatteren en Paul Wegener i tittelrollen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Golem», Jewish Encyclopedia
  2. ^ Idel, Moshe (1990): Golem: Jewish Magical and Mystical Traditions on the Artificial Anthropoid. Albany, New York: State University of New York Press. ISBN 0-7914-0160-X. s. 296
  3. ^ The Legend of Golem, kort introduksjon
  4. ^ Bilefsky, Dan (11. mai 2009): «Hard Times Give New Life to Prague’s Golem». New York Times.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]