Goldie (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goldie
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår
  • 28. juni 1931 (1931-06-28) (USA)
Prod.landUSA
Lengde58 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBenjamin Stoloff
ProdusentWilliam Fox
Manusforfatter
  • Paul Perez
  • Gene Towne
Musikk
SjeffotografErnest Palmer
KlippAlex Troffey
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapFox Film Corporation
Eksterne lenker

Goldie er en amerikansk komedie fra 1931, regissert av Benjamin Stoloff og produsert av Fox Film Corporation. I hovedrollene spiller Spencer Tracy, Warren Hymer og Jean Harlow. Filmen handler om to sjømenn og deres jakt på kvinner. Manus er skrevet av Paul Perez og Gene Towne.

Filmen er en nyinnspilling av En pike i hver havn (1928), regissert av Howard Hawks og med Victor McLaglen, Robert Armstrong og Louise Brooks i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sjømannen Spike Moore (Warren Hymer) finner en bok med adressene til en rekke kvinner. Han blir imidlertid irritert over at alle kvinnene han kontakter har en tatovering av et anker inni et hjerte, som de har fått av en annen sjømann. Spike ønsker å finne denne mannen og banke ham opp. I Odessa blir han spurt av Bill (Spencer Tracy), en annen sjømann, om å få veksle fem dollar for å betale vognføreren. Spike gir ham tre, som Bill betaler med. Spike er usikker på om han da skylder to dollar til, til tross for at han ikke fikk noen penger av Bill.

Det Spike ikke vet, er at det er Bill som er ansvarlig for hjertetatoveringen. Han har dette motivet på en ring. Spike ser at Bill havner i trøbbel i hver by de seiler til, på grunn av sine mange kvinnelige bekjentskaper. I Calais møter Spike den amerikanske stuperen Goldie (Jean Harlow), som arbeider på et karneval. Han blir forelsket i henne og bestemmer seg for å bli værende i Calais. Spike overtaler også Bill til å bli værende, men da han introduserer Bill til Goldie viser det seg at de to tidligere hadde et forhold.

Bill vet at Goldie kun er ute etter pengene til Spike, men Spike nekter å lytte. Goldie på sin side har fortsatt følelser for Bill. Hun prøver å forføre ham, men han avviser henne. Goldie oppsøker Spike og påstår at Bill voldtok henne. Hun viser også hjertetatoveringen sin. En rasende Spike finner Bill på en bar, men Bill lykkes til slutt i å overbevise Spike om at Goldie ikke er til å stole på. Han betaler også tilbake de tre dollarne som han lurte til seg i Odessa. De to mennene bestemmer seg for at de er ferdig med kvinner, helt til de ser et par vakre kvinner utenfor.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Ukrediterte roller

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen er en nyinnspilling av En pike i hver havn (1928), regissert av Howard Hawks og med Victor McLaglen som Spike Madden, Robert Armstrong som Salami og Louise Brooks som Marie.[3] Goldie var den første filmen der Spencer Tracy og Jean Harlow spilte mot hverandre. De to spilte senere i flere andre filmer sammen for Metro-Goldwyn-Mayer.[4]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Mordaunt Hall i The New York Times syntes filmen inneholdt «en god del bred og vilter humor».[5] Bland Johaneson i New York Daily Mirror beskrev den som «livlig, bred, morsom og en god midtsommerfilm».[6] Photoplay mente at filmen var «lystig, vilter» og «ikke særlig polert».[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GOLDIE (A)» (engelsk). British Board of Film Classification. 17. juli 1931. Arkivert fra originalen 1. mai 2017. 
  2. ^ Aaker, Everett (2013). George Raft: The Films (engelsk). McFarland. s. 17. ISBN 978-0786493135. 
  3. ^ «A Girl in Every Port» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. 
  4. ^ Conway, Michael; Ricci, Mark (1965). The Films of Jean Harlow (engelsk). Cadillac Publishing Co. s. 52. 
  5. ^ Hall, Mordaunt (29. juni 1931). «THE SCREEN; Dante's "Inferno." A Sailor's Sweetheart. Movietone News.». The New York Times (engelsk). Arkivert fra originalen 10. juni 2016. 
  6. ^ Conway, Michael; Ricci, Mark (1965). The Films of Jean Harlow (engelsk). Cadillac Publishing Co. s. 53. 
  7. ^ Brown, Curtis F. (1977). Jean Harlow (engelsk). Pyramid Publications. s. 54. ISBN 978-0515042474. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]