Goethe-Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Logo GoetheInstitut 2011.svg
Instituttet er oppkalt etter dikteren Johann Wolfgang von Goethe. Maleriet Goethe in der römischen Campagna av Johann Heinrich Wilhelm Tischbein.

Goethe-Institut er Tysklands statlige og verdensomspennende kulturinstitusjon og er en allmennyttig forening. Foreningens hovedkontor er i München. Det har som oppgave å støtte utbredelsen av det tyske språk i utlandet og tar del i det internasjonale kulturelle samarbeidet. Det formidler bred kunnskap om Tyskland gjennom informasjon om tysk samfunnsliv, politikk og kultur.

Goethe-Institut ble grunnlagt i 1925 som Deutsche Akademie (DA), og fikk dagens navn i 1951, da det ble oppkalt etter dikteren Johann Wolfgang von Goethe. Goethe-Institut ble fusjonert med en lignende organisasjon, Inter Nationes, i 2001, og var kortvarig kjent som Goethe-Institut Inter Nationes.

Goethe-Institut har avdelinger i hele verden, 13 innenfor Tyskland og 149 i til sammen 92 andre land.[1] Organisasjonen er finansiert av det tyske statsbudsjettet, og har rundt 2 900 ansatte.

Goethe-Institut i Norge[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut Norwegen på Grønland.

Goethe-Institut har en avdeling på Grønland i Oslo.[2] Det tyske kulturinstitutt i Oslo, Goethe-Institut Norwegen, tilbyr kulturarrangementer, språkkurs, bibliotek og informasjon om tysk kultur. Instituttet i Oslo ble grunnlagt i 1962. Instituttleder er Ulrich Ribbert.

Goethe-Institut organiserer og støtter kulturarrangementer i hele Norge innen områder som film, dans, musikk, teater, utstillinger, litteratur og oversettelse.

Goethe-Institut tilbyr språkkurs, utarbeider pedagogisk materiell, arrangerer etterutdanning for tysklærere og støtter aktivt opp under vitenskapelig forskning og språkpolitiske initiativer. Biblioteket ved Goethe-Institut i Norge tilbyr utlån av bøker, DVD-er, tyske dags- og ukeaviser og andre medier.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hvert år på Goethes fødselsdag (28. august) blir Goethe-Medaille ("Goethemedaljen") tildelt til ikke-tyskere (unntaksvis også tyskere) som på fremragende vis har bidratt til å gjøre tysk språk og kultur internasjonalt kjent. Medaljen ble innstiftet av Goethe-Institut i 1954 og i 1975 anerkjente Forbundsrepublikken Tyskland den som offisiell orden.

Den norske oversetteren Sverre Dahl ble hedret med Goethe-medaljen i Weimar den 28. august 2009. Sverre Dahl er den fjerde nordmann som mottar denne utmerkelsen. Tidligere har Ingerid Dal (1960, 1976), Paulus Svendsen (1962) og Laurits Saltveit (1979) mottatt Goethe-medaljen.

Sammen med tilsvarende kulturinstitutt for andre språk – Instituto Cervantes, Instituto Camões, Alliance française, Società Dante Alighieri og British Council – mottok instituttet i 2005 Fyrstinnen av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]