Goethe-Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo GoetheInstitut 2011.svg
Instituttet er oppkalt etter dikteren Johann Wolfgang von Goethe. Maleriet Goethe in der römischen Campagna av Johann Heinrich Wilhelm Tischbein.

Goethe-Institut er Tysklands statlige og verdensomspennende kulturinstitusjon og er en allmennyttig forening. Foreningens hovedkontor er i München. Det har som oppgave å støtte utbredelsen av det tyske språk i utlandet og tar del i det internasjonale kulturelle samarbeidet. Det formidler bred kunnskap om Tyskland gjennom informasjon om tysk samfunnsliv, politikk og kultur.

Goethe-Institut ble grunnlagt i 1925 som Deutsche Akademie (DA), og fikk dagens navn i 1951, da det ble oppkalt etter dikteren Johann Wolfgang von Goethe. Goethe-Institut ble fusjonert med en lignende organisasjon, Inter Nationes, i 2001, og var kortvarig kjent som Goethe-Institut Inter Nationes.

Goethe-Institut har avdelinger i hele verden, 13 innenfor Tyskland og 149 i til sammen 92 andre land.[1] Organisasjonen er finansiert av det tyske statsbudsjettet, og har rundt 2 900 ansatte.

Goethe-Institut i Norge[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut har en avdeling på Alexander Kiellands plass i Oslo[2]. Det tyske kulturinstitutt i Oslo, Goethe-Institut Norwegen, tilbyr kulturarrangementer, språkkurs, bibliotek og informasjon om tysk kultur. Instituttet i Oslo ble grunnlagt i 1962. Instituttleder er Bettina Senff

Goethe-Institut organiserer og støtter kulturarrangementer i hele Norge innen områder som film, dans, musikk, teater, utstillinger, litteratur og oversettelse.

Goethe-Institut tilbyr språkkurs i samarbeid med Folkeuniversitetet, utarbeider pedagogisk materiell, arrangerer etterutdanning for tysklærere og støtter aktivt opp under vitenskapelig forskning og språkpolitiske initiativer. Biblioteket ved Goethe-Institut i Norge tilbyr utlån av bøker, DVD-er, tyske dags- og ukeaviser og andre medier.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hvert år på Goethes fødselsdag (28. august) blir Goethe-Medaille ("Goethemedaljen") tildelt til ikke-tyskere (unntaksvis også tyskere) som på fremragende vis har bidratt til å gjøre tysk språk og kultur internasjonalt kjent. Medaljen ble innstiftet av Goethe-Institut i 1954 og i 1975 anerkjente Forbundsrepublikken Tyskland den som offisiell orden.

Den norske oversetteren Sverre Dahl ble hedret med Goethe-medaljen i Weimar den 28. august 2009. Sverre Dahl er den fjerde nordmann som mottar denne utmerkelsen. Tidligere har Ingerid Dal (1960, 1976), Paulus Svendsen (1962) og Laurits Saltveit (1979) mottatt Goethe-medaljen.

Sammen med tilsvarende kulturinstitutt for andre språk – Instituto Cervantes, Instituto Camões, Alliance française, Società Dante Alighieri og British Council – mottok instituttet i 2005 Fyrstinnen av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Goethe-Institut verden over (på tysk og engelsk)
  2. ^ «Goethe-Institut Norwegen». www.goethe.de. Besøkt 22. august 2019. 
  3. ^ Prince of Asturias Award for Communication and Humanities 2005; fpa.es

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]