Goethe-Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Goethe in der römischen Campagna av den tyske maleren Johann Heinrich Wilhelm Tischbein

Goethe-Institut er Forbundsrepublikken Tysklands statlige og verdensomspennende kulturinstitusjon og er en allmennyttig forening. Foreningens hovedkontor er i München. Det har som oppgave å støtte utbredelsen av det tyske språk i utlandet og tar del i det internasjonale kulturelle samarbeidet. Det formidler bred kunnskap om Tyskland gjennom informasjon om tysk samfunnsliv, politikk og kultur.

Goethe-Institut ble grunnlagt i 1925 som Deutsche Akademie (DA), og fikk dagens navn i 1951, da det ble oppkalt etter dikteren Johann Wolfgang von Goethe. Goethe-Institut ble fusjonert med en lignende organisasjon, Inter Nationes, i 2001, og var kortvarig kjent som Goethe-Institut Inter Nationes.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut har avdelinger i hele verden, 13 innenfor Tyskland og 149 i til sammen 92 andre land. Organisasjonen er finansiert av det tyske føderale budsjettet, og har rundt 2 900 ansatte og et budsjett på omkring € 334 millioner til disposisjon. Dets president er professor dr. Klaus-Dieter Lehmann, og generalsekretæren er dr. Hans-Georg Knopp (Johannes Ebert etterfulgte ham i mars 2012).

Goethe-Institut i Norge[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut i Norge (Grønland 16, 0188 Oslo)

Goethe-Institut i Norge har en avdeling på Grønland i Oslo. Det tyske kulturinstitutt i Oslo, Goethe-Institut Norwegen, tilbyr kulturarrangementer, språkkurs, bibliotek og informasjon om tysk kultur. Instituttet i Oslo ble grunnlagt i 1962 og feiret i 2012 sitt 50-års jubileum i Norge. Instituttleder er Ulrich Ribbert.

Kultursamarbeidet[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut griper fatt i og videreformidler tendenser som gjør seg gjeldende i tysk samfunn og kulturliv og arbeider for å fremme internasjonalt kultursamarbeid og interkulturell utveksling, bl.a. gjennom kulturarrangementer og festivaldeltakelse innen områder som film, dans, musikk, teater, utstillinger, litteratur og oversettelse. Goethe-Institut Norwegen organiserer og støtter kulturarrangementer i hele Norge.

Språkkursavdelingen[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut setter internasjonalt anerkjente standarder for undervisning i tysk som fremmedspråk. Goethe-Institut tilbyr språkkurs, utarbeider pedagogisk materiell, arrangerer etterutdanning for tysklærere og støtter aktivt opp under vitenskapelig forskning og språkpolitiske initiativer.

Eksamener[rediger | rediger kilde]

Instituttet arrangerer en rekke eksamener for tysk som fremmedspråk (Deutsch als Fremdsprache, DaF). Eksamenene er rangert etter vanskelighetsgrad, med A1 som laveste nivå og C2 som høyeste nivå. Nivåbeskrivelsen er basert på Europarådets nivåskala for språk. Eksamenene tilbys alle som har behov for å dokumentere sin tyskkompetanse. Disse eksamenene kan tas både i Tyskland og på Goethe-Instituts utenriksstasjoner.


CEF-nivå Goethe-Institut-eksamen
C2 Zentrale Oberstufenprüfung,

Kleines Dt. Sprachdiplom

C1 Zentrale Mittelstufenprüfung, Prüfung Wirtschaftsdeutsch
B2 Zertifikat Deutsch für den Beruf
B1 Zertifikat Deutsch
A2 Start Deutsch 2
A1 Start Deutsch 1

I tillegg finnes eksamenen Großes Deutsches Sprachdiplom, som er på et høyere nivå enn det høyeste CEF-nivået.

I 2000 deltok Goethe-Institut i grunnleggelsen av Gesellschaft für Akademische Testentwicklung e.V. TestDaF-eksamenene utføres av TestDaF-Institut i Bonn. Disse eksamenene er beregnet på personer som ønsker å studere eller jobbe ved tyske universiteter.

Biblioteket[rediger | rediger kilde]

Biblioteket ved Goethe-Institut i Norge formidler aktuell informasjon om tysk kultur, politikk og samfunnsliv. Det tilbys utlån av bøker, DVDer, tyske dags- og ukeaviser og andre medier for alle som interesserer seg for Tyskland, og for de som lærer eller underviser tysk. I tillegg er det mulig å foreta egne søk ved tre datamaskiner med internettilgang.

Annet[rediger | rediger kilde]

Goethe-Medaille[rediger | rediger kilde]

Hvert år på Goethes fødselsdag (28. august) blir Goethe-Medaille ("Goethemedaljen") tildelt til ikke-tyskere (unntaksvis også tyskere) som på fremragende vis har bidratt til å gjøre tysk språk og kultur internasjonalt kjent. Medaljen ble innstiftet av Goethe-Institut i 1954 og i 1975 anerkjente Forbundsrepublikken Tyskland den som offisiell orden.

Den norske oversetteren Sverre Dahl ble hedret med Goethe-medaljen i Weimar den 28. august 2009. Sverre Dahl er den fjerde nordmann som mottar denne utmerkelsen. Tidligere har Prof. Dr. Ingerid Dal (1960, 1976), Prof. Dr. Paulus Svendsen (1962) og Prof. Dr. Laurits Saltveit (1979) blitt hedret med Goethe-medaljen.

Priser[rediger | rediger kilde]

Goethe-Institut fikk i 2005 Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora sammen med Instituto Camões, Società Dante Alighieri, Alliance Française, British Council og Instituto Cervantes for sitt arbeid for menneskeheten innen kommunikasjon.

Institutter i andre land[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]