Goes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goes

Flagg

Våpen

Kart over Goes

LandNederlands flagg Nederland
ProvinsZeeland
StatusKommune
Grunnlagt1405 (Julian)
Adm. senterGoes
Postnummer4460–4483
Retningsnummer0113
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

102,13 km²
62,73 km²
39,40 km²
Befolkning37 739[1] (2019)
Bef.tetthet2 452,97 innb./km²
Høyde o.h.1 meter
Kart
Goes
51°30′00″N 3°53′00″Ø

Goes i det 17. århundre

Goes er en by og kommune som ligger på halvøyen Zuid-Beveland i den nederlandske provinsen Zeeland. Goes' nordgrense er et gammelt dike mot sjøen. Til kommunen hører ved siden av byen Goes også tettstedene Eindewege, 's-Heer Arendskerke, 's-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Oud-Sabbinge, Wilhelminadorp og Wolphaartsdijk. Riksvei A58 og jernbanelinjen Vlissingen-Roosendaal er hovedtrafikkårene til Goes over land, mens byen sjøveien kan nås via Oosterschelde. Byen er Zuid-Bevelands økonomiske senter. Blant annet finnes her en pommes frites-fabrikk og en limfabrikk. Videre er landbruk og turisme viktige næringsveier i kommunen.

Det antas at Goes fikk byrettigheter i 1405, byen feiret sitt 600-årsjubileum i 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første menneskene slo seg i det 10. århundre ned ved en innsjø som stod i forbindelse med sjøen og dermed var under innflytelse av tidevannet (kreek). Allerede fra det 12. århundre ble det arrangert marked her.

I 1405 fikk Goes rett til jurisdiksjon, det vil si rett til å opprette en egen domstol og dermed større uavhengighet fra den lokale adel. 12 år senere, i 1417, ga Jacoba av Bayern av huset Wittelsbach Goes rett til å bygge festningsverker. På denne tiden var Goes og dens havn et viktig knutepunkt for saltvinning og skipsfart. I 1554 jevnet en bybrann byen med jorden, men den ble fort gjenoppbygget på samme sted.

Under åttiårskrigen (15681648) inntok Hollenderne Goes, og utbredte festningsverkene. Fra det 17. til det 19. århundre ble markeder holdt der bøndene solgte sine produkter. Etter dette ble markedene mindre viktige.

Goes har siden 1868 en jernbanestasjon. Kommunen blomstret opp igjen dat industriområdet ble åpnet i 1980.

Hvor kommer navnet Goes fra?[rediger | rediger kilde]

Kommunen angir selv (på deres website) at det er ulike forklaringer på navnet Goes. Den de mener er mest sannsynlig er fra en tekst fra 976 som nevner Curtagosum. Navnet på innsjøen der Goes' første innbyggere slo seg ned, var Gosa som ble angitt med ordet curt, lese som Korte Gos.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Goes' våpen er horisontalt delt i to hoveddeler. Øverst er våpenet til Holland-Hainaut fra huset Bayern, Goes' herskere i blomstringstiden. Nederst er en hvit villgås på sort bakgrunn plassert. Denne finnes også på Zuid-Bevelands våpen. Det er ukjent hvorfor gåsen brukes på disse våpnene og hvor lenge den har vært brukt. En gjetning er at den hentyder til de store flokkene med villgjess som overvintrer her.


Holland-Hainaut fra huset Bayerns våpen er delt i fire like deler, som parvis er like. I øvre venstre og nedre høyre del sees de blå og hvite diamantrutene fra Bayerns våpen. I øvre høyre og nedre venstre huset Hainauts røde og sorte løver på gullbunn. Våpenet er kronet med en gyllen trebladet krone med to perler.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Goes sentrum har mange gamle hus fra det 17. og 18. århundre. I 2005 ble et nytt museum åpnet, der finnes blant annet sølvgjenstander, bunader, malerier, gamle bøker og arkeologiske funn.

  • Rådhuset ved markt, fra det 15. århundre, gotisk.
  • Hotell «de Korenbeurs», situert i det som var borgermesterens hus, bygget 1753.
  • Den store eller Maria Magdalenakirken (Grote of Maria Magdalenakerk) sen-gotisk kirke, bygget i 1423; spesielt interessant er kirkens kor, orgelet og et gravmonument.
  • Kornmøllen på Kleine Kade som drives av tidevannet, denne var i drift til ca. 1800. Kuppeltårnet dateres til 1624.
  • «De Korenbloem», en rund kornmølle bygget i mursten, fra 1811.
  • Et antall gamle porter, som for eksempel i Zusterstraat fra 1655.
  • NOZEMAs 153 meter høye telekommunikasjons, tv- og radiomast fra 1957.
  • Museumsjernbanen mellom Goes og Borsele er i drift om sommeren.
Goes' havn

Født i Goes[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]