Tholen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tholen

Flagg

Våpen

Kart over Tholen

LandNederlands flagg Nederland
ProvinsZeeland
StatusKommune
Adm. senterTholen
OrdførerGer van de Velde-de Wilde
Postnummer4675
Retningsnummer0167
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

254,41 km²
147,24 km²
107,17 km²
Befolkning26 085[1] (2021)
Bef.tetthet102,49 innb./km²
Antall husholdninger10 212
Høyde o.h.-1 meter
Kart
Tholen
51°35′05″N 4°07′16″Ø

Tholen er en by, en kommune og halvøy i den nederlandske provinsen Zeeland. Kommunen består av to halvøyer som tidligere var øyer. Disse skilles av viken Krabbenkreek som tidligere var et sund. Til kommunen hører ved siden av tettstedet Tholen også tettstedene Anna Jacobapolder, De Sluis, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Annaland, Sint Maartensdijk (rådhus), Sint-Philipsland og Stavenisse. Navnet Tholen kommer av skatten (ned.:de tol) som tidligere ble hevet her for trafikk på Eendracht og Striene. Eendracht var en sidearm av elven Schelde, men er i dag en del av Schelde-Rijnkanalen. Riksvei A58 er hovedtrafikkåren til Tholen over land, videre er øyen i sydlig retning forbundet med Zuid-Beveland via Oesterdemningen. Krabbenkreekdemningen (fylkesvei N656) forbinder Tholen med Sint-Philipsland. Schelde-Rijnkanalen ligger øst for øyen og mens Volkerak ligger på dens nordside.

I 1971 ble kommunene Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Annaland, Sint Maartensdijk og Stavenisse fusert med Tholen, mens Sint-Philipsland ble lagt under Tholen i 1995.

Kommunevåpenet[rediger | rediger kilde]

Etter sammenslåingen med de andre kommunene ble det eksisterende kommunevåpenet beholdt. Ved et Kongelig dekret av 2. mars 1973 ble dette fastslått og ikke forandret etter siste sammenslåing med Sint-Philipsland.

Våpenet har en sort rand med en sølvfarget tverrbalk og kronet med en gyllen krone med fem blader. Selve våpenskjoldet har een gullfarget bunn og er delt i to hoveddeler: øverst et firedelt felt, under dette et halvsirkelformet.

øvre del:
øvre venstre og nedre høyre felt er identiske, med en rød løve som har asurblå tunge og klør.
øvre høyre og nedre venstre felt er også identiske, med en sort løve med rød tunge og klør.
nedre del:
en sort og sølvfarget kogge for fulle seil, met baugen mot venstre. Seil og vimpler er røde.

Kommuneflagget[rediger | rediger kilde]

Kommunens flagg var opprinnelig flagget til byen Tholen. Første gang det nevnes i en skriftlig kilde er i Cronijk van Zeeland (Zeelands kronikk) som ble nedtegnet av Mattheus Smallegange rundt 1690. Flaggets farger er Hollands farger (rødt, hvitt, blått), tilføyet bakgrunnsfargen i kommunevåpenet (gult). Den offisielle beskrivelsen av flaggets farger, forhold og rekkefølge er: Flagget består av syv baner som vertikalt har forholdene 1,1,1,3,1,1,1; h:b er 2:3. Fargenes rekkefølge ( ovenfra og nedad): rødt, hvitt, blått, gult, rødt, hvitt, blått.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kerncijfers wijken en buurten 2021». Centraal Bureau voor de Statistiek. 6. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]