Oosterschelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oosterschelde
LandNederland
TilløpSchelde
UtløpNordsjøen
Del avRhinen–Maas–Schelde-deltaet, Zelandsk overflatevann
Kart
Oosterschelde
51°33′14″N 3°57′56″Ø

Oosterscheldekering (Oosterscheldekering)

Oosterschelde er en fjord i elven Scheldes delta i den nederlandske provinsen Zeeland. Den ligger mellom øyene Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland, Noord-Beveland og Zuid-Beveland. Etter at Oosterscheldekering ble bygget i 1986 er det mulig å skille Oosterschelde fra Nordsjøen. To veiforbindelser mellom Schouwen-Duiveland og Noord-Beveland krysser fjorden, den ene via Oosterscheldekering i vest, den andre over Zeelandbroen på østsiden av fjorden. Oosterscheldes form, lengde og dybde var lenge variabel. I tiden rundt Romerriket lå munningen av elven Schelde her. Frem til middelalderen var den en forholdsvis liten sideelv, men i tidens løp økte den i omfang. Stykke for stykke har beboerne i Zeeland (ned. zeeuwen) tatt landet tilbake, ved å anlegge diker slik at grunne "innsjøer" ble til (ned. inpoldering), og ved hjelp av vindmøller ble vannet pumpet ut. Dermed ble forbindelsen med Schelde begrenset til en smal kanal, Kreekrak, som forsandet og ble for grunn for båter. I 1903 ble forbindelsen brutt da et dike for jernbanen ble lagt her, slik at øyen Zuid-Beveland ble knyttet til det Noord-Brabantske fastlandet. Frem til 5. november 1530, da det som kalles onde lørdag eller Sint-Felixvloed (oversvømmelse) inntraff, hadde Oosterschelde sitt løp fra østenden av Westerschelde og nordover. Vestenfor Bergen op Zoom dreide den mot vest og fulgte nordkanten av det som i dag er kjent som Verdronken Land van Reimerswaal (Reimerswaals oversvømte land) før den endte i et delta.

Oosterscheldekering[rediger | rediger kilde]

Oosterscheldekering befinner seg mellom Schouwen-Duiveland og Noord-Beveland. Dette er den største av 13 demninger og barrierer i Deltaprosjektet (ned.: Deltawerken) som ble bygget for å beskytte en stor del av Nederland mot oversvømmelser.

Oosterschelde nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

8. mai 2002 ble Oosterschelde en av Nederlands nasjonalparker.[1] Oosterscheldes undervannsfauna er meget variert, for mange dyr og fisker er det et viktig sted for gyting osv. På sandbunnen og ved den tettbevokste, stenlagte delen av dikene lever mange ulike sorter. Dette har gjort Oosterschelde til et sted som trekker dykkere fra hele Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oosterschelde». www.zeeland.com (engelsk). Besøkt 19. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]