Godstow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°46′48″N 1°17′56″V

Ruinene av klosterkirken ved Godstow.
Broen Godstow Bridge, bygd i stein i 1792.

Godstow i Oxfordshire ligger vest for elven Thames på motsatt side av Lower Wolvercote nord for Port Meadow i Oxford i England, i underkant av fem km fra byens sentrum. Det er i dag hovedsakelig kjent for det tidligere nonneklosteret i Godstow som i dag ligger i ruiner.

Klosteret[rediger | rediger kilde]

Klosteret i Godstow ble bygget på hva som den gang var en øy mellom elvestrømmen som gikk inn i Thames. Stedet var gitt til dets grunnlegger Edith, enke etter sir William Launceline i 1133 av John av St. John og ble bygget med lokal kalkstein til ære for helgenene jomfru Maria og Johannes Døperen for nonnene av benediktinerordenen. Med ytterligere en gave på landområder fra giveren ble stedet ytterligere utvidet. Kirken ble reist i 1139. Stedet ble enda en gang utvidet i årene 1176 og 1188 da Henrik II av England ga følgende bevilgninger:

 • 258 pund, inkludert 100 pund for kirken
 • 40 000 singel og spontekke
 • 4000 planker, og mye annet tømmer

Denne gaven ble uten tvil gitt ved at stedet ble gravstedet for kongens kjære elskerinne Rosamund Clifford.

Klosteret ble undertrykt i 1539 under oppløsningen av Englands klostre som ble igangsatt av Henrik VIII av England.

Besøkende kommer til klosterets områder fra vegen Wolvercote-Wytham som går gjennom den ytre gårdsplassen. Her var det et vakthus i tre etasjer som hadde en større port for hester og vogner og en mindre port ved siden av for gående. Stedet består ellers av:

 • En ytre gård med en rekke bygninger
 • Kapellet St. Thomas's chapel som synes ha blitt benyttet som kirke for klosterets tjenere
 • Bolig for en prest
 • Gjestehus
 • Boligkvarter for nonnene
 • Klosterkirke som besto av søyleganger med tilknyttede bygninger.

Rosamund Clifford: «Den skjønne Rosamund»[rediger | rediger kilde]

Klosteret ble det endelige gravstedet for den berømte skjønnheten Rosamund Clifford som døde ca. 1176, en elskerinne gjennom mange år hos kong Henrik II av England. Kongens forhold til Rosamund ble offentlig kjent i 1174, og det endte da hun trakk seg tilbake til klosteret i 1176, kort tid før hun døde.

Henrik II og hennes familie betalte for hennes grav ved Godstow i koret til klosterkirken og opprettet en bevilgning for at nonnene holdt graven i hevd og ba for henne. Graven ble en populær helligdom fram til 1191, to år etter kongens død. Hugh av Lincoln, biskop av Lincoln, besøkte Godstow og oppdaget graven foran alteret som var dekket av blomster og lys, noe som viste at lokalbefolkningen besøkte og ba her. Biskopen kalte Rosamund for en skjøge og beordret at hennes levninger skulle fjernes fra kirken. Dette var en del av en større kampanje av den katolske kirke for å fjerne tidligere norrøne og angelsaksiske tradisjoner hvor framstående enkeltgraver ble respektert. Rosamund Cliffords grav ble flyttet til kirkens gravplass ved nonnenes kapittelhus, og hvor den fortsatt kunne bli besøkt før den ble ødelagt av Henrik VIII av Englands andre forordning om Oppløsningen av Englands klostre.

Klosteret etter klosteroppløsningen[rediger | rediger kilde]

Vertshuset Trout Inn, oppkalt etter ørreten som fiskes med flue i elvene i distriktet.

Klosteret ble omgjort til et Godstow House av George Owen, og det ble benyttet av hans familie fram til 1645 da bygningen ble hardt ødelagt under den engelske borgerkrigen. Etter denne ødeleggelsen forfalt bygningen ytterligere av å være forlatt og ved å bli benyttet av lokalbefolkningen som en kilde for å skaffe seg stein og masse for nye bygninger.

1800-tallet og 1900-tallet ble ruinene benyttet for å samle bøndenes buskap under de årlige samlingene av dyr i Port Meadow.

I viktoriatiden dro Charles Dodgson (det vil si forfatteren Lewis Carroll) på fritidsutflukter sammen med Alice Liddell (inspirasjonen til boken Alice i Eventyrland) og hennes søstre Edith og Lorina langs elvene og piknik ved Godstow.

Det tidligere klosteret fikk også besøk og ble malt i 1862 av George Price Boyce, en akvarellmaler fra viktoriatiden tilknyttet kunstbevegelsen Det prerafaelittiske broderskap.[1]

Langs elven Thames ved Lower Wolvercote og Godstow ligger vertshuset The Trout Inn rett ved broen Godstow Bridge. Broen, i to strekk, ble bygget i 1792, og det sørlige strekket ble ombygget i 1892.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Godstow Nunnery, Oxfordshire av George Price Boyce, 1862. (Solgt ved Sotheby's, London, 2001.)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • 'Wolvercote: Site and remains of Godstow abbey', A History of the County of Oxford: Volume 12: Wootton Hundred (South) including Woodstock (1990), ss. 311–13. URL: Wolvercote: Site and remains of Godstow abbey. Lest: 8. juli 2009.
 • Royal Commission on Historical Monuments, City of Oxford. HMSO 1939.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]