Giro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Giro (fra latin gyrus, krets, omløp eller overføring) er en betalingstjeneste som er svært mye brukt til overføring av penger mellom (juridiske) personer i Norge. Hovedsakelig gjennomføres en girering ved at betaler tar initiativ til å belaste sin bankkonto og godskrive betalingsmottakers bankkonto, for eksempel når man skal betale en faktura.

Selv om debitering og kreditering oftest involverer bankkonto, er girotjenesten åpen for å gjøre betalinger uten bruk av bankkonto både for betaler (ved kontant betaling når girering skjer i skranke i bank eller post) og for betalingsmottaker (utstedelse av Giro Utbetaling pr. post).

I utgangspunktet var giro en blankettbasert betalingstjeneste, men i dag gjøres det meste av gireringer elektronisk.

Blankettbasert[rediger | rediger kilde]

På giroblanketten må følgende være utfylt: Betalerens navn, adresse og kontonummer; betalingsmottakerens navn, adresse og kontonummer, samt beløp[1]. Ofte fremgår også KID, forfallsdato og annen betalingsinformasjon. En betaling med giroblankett kan effektueres ved å benytte Brevgiro, levere den i bankfilial, postkontor eller post i butikk.

Elektronisk[rediger | rediger kilde]

Mer vanlig enn å benytte blankett, er det å effektuere betaling ved å benytte nettbank (ev. telegiro eller direkte remittering). I så tilfelle trenger man i utganspunktet kun betalingsmottakerens kontonummer og beløp. Ofte ønsker betalingsmottaker at KID også oppgis, ev. en melding om hva betalingen gjelder.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Giroer har blitt brukt i Egypt siden det 1. århundre. I moderne tid var Østerrike først ute med postgiro i 1883. Etter en tid fulgte flere land etter: Sveits i 1906, Tyskland i 1909, Belgia i 1913, Nederland og Frankrike i 1918. Norge fikk derimot først postgiro i 1943.

I Norge eksisterte bankgiro og postgiro som to selvstendige girosystemer, men disse ble samordnet som én felles tjeneste med felles blankett i 1996–97.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nets (17.06.2011). «Blankett Brukerhåndbok» (PDF). Blankett Brukerhåndbok. 
  2. ^ «postgiro – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 6. mars 2016.