Giro Utbetaling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Giro UtbetalingDokumentasjonen fra Nets omtaler subjektet som «Giro Utbetaling» [sic] (kalles også utbetalingskort, giroutbetaling og advisert giro) er en norsk utbetalingsanvisning. Dette er en oppfordring fra betaler til utstedende bank om å utbetale anvisningens pålydende til mottaker.[1]

En Giro Utbetaling er et verdipapir som sendes til betalingsmottakeren per brevpost. Mottakeren må så levere denne til sin bank for honorering (utbetaling).

Det er Finans Norge (ved Bransjestyre betalingsformidling og infrastruktur) som forvalter reglene for Giro Utbetaling, mens det er Nets som administrerer ordningen (inkludert skriver ut blankettene) på vegne av bankene.

Giro Utbetaling benyttes i de tilfellene hvor en girering forsøkes gjennomført med feil på mottakerens kontonummer, hvor kontonummer ikke fremkommer, eller hvor betaler har bestilt Giro Utbetaling elektronisk.

Utforming av blanketten[2][rediger | rediger kilde]

Formular for Giro Utbetaling er forhåndstrykket på vannmerket sikkerhetspapir med følgende opplysninger på blanketten i sort:

  1. Giro Utbetaling.
  2. Felt for notering av mottakerens kontonummer.
  3. Felt for mottakerens underskrift.
  4. Felt for notering av legitimasjon.
  5. Felt for siste dato (Gyldig til) beløpet kan heves. Datoen skrives på samme måte som utstedelsesdato, punkt syv.
  6. Felt for konto. De fire første siffer viser i hvilket konsern oppdraget er utstedt.
  7. Felt for angivelse av den dato Giro Utbetalingen er utstedt. Datoen er den samme som Nets AS' behandlingsdato, og angis med dag, måned, år (eks. 250199).
  8. Felt for beløp.
  9. Felt for blankettnummer ti siffer, starter alltid med åtte.
  10. Eget fortløpende verdipapirnummer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finans Norge (3. mai 2012). «Regler om Giro Utbetaling» (PDF). Regler om Giro Utbetaling. Arkivert fra originalen (PDF) 22. desember 2015. Besøkt 21. desember 2015. 
  2. ^ Nets. «Blankett Brukerhåndbok» (PDF). Blankett Brukerhåndbok. Arkivert fra originalen (PDF) 22. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]