Hopp til innhold

Gilbert og Sullivan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
W. S. Gilbert
Arthur Sullivan

Gilbert og Sullivan var en engelsk musikalsk produksjonsduo, bestående av tekstforfatter William Schwenck Gilbert (1836–1911) og komponist Arthur Seymour Sullivan (1842–1900), som brakte opera til det engelske språket. De skrev musikk på høyden av Det britiske imperiet, musikken kan lett sammenliknes med Wagner og Verdi. Teksten og handling er, i motsetning til de italienske og franske tragiske operaene, komedier, og Gilbert & Sullivan la grunnlaget for det engelsk-amerikanske kulturfenomenet musikal.

Gilbert & Sullivan høster stor popularitet i engelskspråklige nasjoner, men er mindre kjent i ikke-engelsktalende land. Det britiske d'Oyly Carte Opera Company hadde opprinnelig enerett på å oppføre operaene til Gilbert & Sullivan, men da eneretten løp ut i 1961 ble operaene raskt oppført over hele den engelsktalende verden, og da først og fremst på Broadway.

På samme måte som innbyggerne i Roma nynnet på «La donna e mobile» morgenen etter uroppføringen av Rigoletto (av Giuseppe Verdi) gikk Londons innbyggere rundt og nynnet på overtyren fra The Pirates of Penzance dagen etter uroppføringen av den. Musikken inspirerte i Storbritannia blant annet komponisten og skuespilleren Charlie Chaplin og senere Andrew Lloyd Webber, mens blant annet Cole Porter og Ira GerswhinBroadway har ført den musikalske stilen videre i USA.

Musikken kan beskrives som å være en slags kombinasjon av filmmusikk à la Richard Addinsell, musicaler à la Andrew Lloyd Webber, klassisk ballettmusikk à la Verdi og Bizet og pompøse kor à la Richard Wagner.

Viktige verker

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]