Hopp til innhold

Giat Caesar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caesar
ProdusentNexter Systems
Produsert270[1]
DesignerNexter Systems
Mannskap6
Tekniske data
Lengde10 000
Bredde2 500
Høyde3 260
Toppfart100 km/t
MotorDieselmotor
Motoreffekt179 kW 240 hk
DrivverkHjul, 6×6
Vekt18 500 kg
Rekkevidde600 km
Annet
Hovedbestykning155 mm haubitser
PansringGradert

Caesar (fra fransk: Camion équipé d'un système d'artillerie) er en 155 mm, 52 kaliber haubitser fra franske GIAT i samarbeid med Lohr Industrie. Den er montert på et lastebilchassis, og er beregnet på bruk av raskt utplasserbare styrker.

Caesar er eller har vært i tjeneste med Frankrikes hær, den kongelige thailandske hær og Saudi-Arabias nasjonalgarde.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Caesar ble utviklet fra den tidligere 155 mm AM F3, som var basert på chassiset til den lette stridsvognen AMX-13. Den ble tatt fram spesielt for å møte behovet for hurtig utplassering av styrker. Giat og Lohr Industrie samarbeidet om utviklingen.

Opprinnelig ble fem systemer bestilt av den franske hæren og levert i juni 2003 for tekniske og operasjonelle prøver. I desember 2004 fikk Giat en bestilling på 72 systemer for å utruste åtte batterier som hittil hadde benyttet den tauede TRF1. Leveranser ble planlagt til å foregå i perioden 2007–11.

I mars 2004 undertegnet Giat en avtale med United Defense, nå en del av BAE Systems Land and Armaments, om markedsføring i USA. I september samme år ble en avtale inngått med ADI i Australia om å delta i en konkurranse om å levere artilleri til den australske hæren. Systemet er også demonstrert i Malaysia.

I april 2006 bestilte Thailand seks systemer til den thailandske hæren, den første produksjonsordren for systemet. Produksjonen startet i juni 2006. I juli samme år bestilte den saudiarabiske nasjonalgarden 76 systemer.

Systemene som skal leveres til den franske hæren vil bruke Sherpa 5 6×6-chassis fra Renault. Prototypene brukte Unimog 6×6-chassis.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme i kabinen sammen med resten av kanonmannskapet på seks. Kabinen er beskyttet mot splinter og håndvåpenild.

En haubitser på 155 mm og 52 kalibre lang er montert bak på chassiset. Den kan holde en skuddtakt på seks til åtte skudd i minuttet kontinuerlig, eller tre skudd på 15 sekunder. 16 granater bæres på vogna. Et digitalt ildledningssystem kalt FAST-Hit fra Giat og EADS styrer det hele, og har en radar som måler munningshastighetene og et SAGEM navigasjonssystem i tillegg til en GPS-mottaker. Våpenet er hydraulisk styrt, og legges automatisk av ildledningssystemet. Det kan eleveres til 66°. Ladingen foregår halvautomatisk. Fabrikanten hevder det tar omtrent 30 sekunder å rigge ned systemet og være klar til å forlate plassen.

Caesar er integrert i den franske hærens Atlas K2IS-system fra Thales Group.

Motoren er en sekssylindret dieselmotor som yter 240 hk. Maksimal hastighet på vei er 100 km/h og rekkevidden er 600 km. Lufttrykket i dekkene kan styres fra førerplassen.

Caesar kan transporteres, minus mannskap og ammunisjon, i en enkelt C-130 Hercules.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata