Georges Lemaître

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Georges Lemaître
Lemaitre.jpg
Født 17. juli 1894
Charleroi
Død 20. juni 1966
Leuven
Utdannet ved University of Cambridge, Massachusetts Institute of Technology, Det katolske universitetet i Leuven
Doktorgradsveileder Charles-Jean de la Vallée-Poussin, Arthur Eddington
Yrke katolsk prest, astrofysiker, kosmolog, matematiker, universitetslektor, astronom
Nasjonalitet Belgia
Religion Den romersk-katolske kirke
Medlem av Det pavelige vitenskapsakademi
Utmerkelser Francqui-prisen, Eddingtonmedaljen
Institusjoner Harvard University

Georges-Henri Lemaître (født 17. juli 1894 i Charleroi i Belgia, død 20. juni 1966 i Leuven) var en belgisk katolsk prest, fysiker og astronom. Han er mest kjent for å være forskeren som la grunnlaget for Big Bang-teorien.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lemaître ville allerede fra ungdommen av bli prest og vitenskapsmann. Som 17-åring begynte han på en av jesuittenes skoler ved Universitetet i Leuven. Under første verdenskrig kjempet han som frivillig i det belgiske artilleri. Etter krigen fortsatte han med studiene i fysikk og matematikk, og forberedte seg også til prestevielse.

I 1920 tok han doktorgrad med arbeidet L’approximation des fonctions de plusieurs variables réelles. I 1923 ble han presteviet. Samme år begynte han ved University of Cambridge, der han studerte moderne stellarastronomi og numerisk analyse under Arthur Eddington. Etter et studieopphold ved Massachusetts Institute of Technology i USA vendte Lemaître i 1925 hjem til Belgia, og ble deltidsforeleser ved Universitetet i Leuven.

Universets ekspansjon[rediger | rediger kilde]

Georges Lemaître var den første til å fremsette teorien om universets metriske utvidelse, en teori som ofte feilattribueres til amerikaneren Edwin Hubble.[1][2] Lemaître var også den første til å utlede det som nå er best kjent som Hubbles lov, og foreta den første beregning av det som nå kalles Hubbles konstant, som han publiserte i 1927, to år før Hubbles artikkel.[3][4][5][6]

Universets begynnelse[rediger | rediger kilde]

Han fremkom med idéen om at universet ikke alltid hadde eksistert, men var blitt til i et glimt - i et Big Bang, som Fred Hoyle senere sarkastisk kalte det. Hoyle syntes nemlig at det smakte litt for meget av en skapergud, men senere er det blitt tilnærmet vitenskapelig konsensus om saken. Selv talte Lemaître om et 'uratom' hypothèse de l’atome primitive), og han advarte forøvrig bestandig mot å sammenblande vitenskap, in casu kosmologi, med religion.

Lemaître fremsatte sin teori om et ekspanderende univers allerede i 1927, og selv om en fremtredende fysiker som Albert Einstein i begynnelsen avviste teorien, nettopp fordi den smakte litt for meget av kristen skapelsestro[trenger referanse], oppfordret han likevel Lemaître til å fortsette arbeidet, og endte med å være med på å innstille Lemaître til Belgias høyeste vitenskapelige pris, Francquiprisen, som han mottok 17. mars 1934.

I 1960 utnevnte pave Johannes XXIII ham til monsignore, en høytrangerende katolsk prelat, og til formann for Det pavelige vitenskapsakademi, et akademi han hadde vært medlem av siden 1936. Under et møte i november 1951 hadde dette vitenskapsakademiet akseptert Lemaîtres teori.

Lemaitre, Big Bang og skapelsestro[rediger | rediger kilde]

Lemaître advarte pavene Pius XI og XII, som absolutt hadde lagt merke til hvordan Lemaîtres arbeid lot til å underbygge en bibelsk skapelsesforståelse, mot å ta hans hypothèse de l’atome primitive som en bekreftelse. Lemaître var klar over vitenskapens egen metodikk som stadig forfiner og justerer sine funn, og det siste han ønsket var at Kirken skulle male seg inn i noe kosmologisk hjørne.

«Så langt jeg kan se», skrev Lemaître i 1931, «forblir en slik teori fullstendig utenfor de metafysiske eller religiøse spørasmål» -- teorien «innrømmer materialen hans frihet til å benekte ethver transcendent Værens eksistens». Med dette mente han ikke å antyde at hypotesen om uratomet ikke kunne bekrefte 1. Mosebok, man bare at den, som vitenskap, fungerer uten teologioske forutsetninger. Gud kan krysse tro med vitenskap, men menneskelige fysikere og teologer må foreta sine vandringer landfs parallelle stier. Lemaître tydeliggjorde poenget med en retorisk sammenligning: «Burde en prest avvise rtelativitetsteorien bare fordi den ikke bringer oss noen autoritativ forståelse av læren om Treenigheten? Straks du forstår at Bibelen ikke er ment å være en lærebok i naturvitensakap, vil kontroversen mellom religion og vitenskap svinne hen.»

Emeritering[rediger | rediger kilde]

I 1964 ble han emeritert. Blant hans mest kjente studenter var André Deprit, en av oppfinnerne av rask Fourier-transformasjonsteknikk (matematisk algoritme), og Georges Papy, dpesialist i den moderne matematikks didaktikk.

Kort før sin død ble Lemaître gjort oppmerksom på oppdagelsen av kosmisk bakgrunnsstråling, et forhold som passet godt som underbygging av hans teorier.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

 • G. Lemaître: L'univers en expansion. i Annales de la Société des sciences de Bruxelles, volume 53A, s. 51-83, 1933.
 • G. Lemaître: La structure et l'évolution de l'univers. i Onzième Conseil de Physique Solvay, 1958.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Harry Nussbaumer: «Achtzig Jahre expandierendes Universum», i: Sterne und Weltraum. Heidelberg 46.2007, 6, s. 36–44. ISSN 0039-1263
 • Helge Kragh: Matter and Spirit in the Universe. Imperial College Press, London 2004. ISBN 1-86094-485-X (Kapittel 4)
 • Rombaut, Hans, Waelkens, Christoffel: «Georges Lemaître», i Nationaal Biografisch Woordenboek, vol.19, Bruxelles: Paleis der Academiën, 2009, col. 585-609.
 • Jean-Pierre Luminet: L'Invention du big bang, Éditions du Seuil, Paris 1997.
 • Jean-Pierre Luminet: L'Univers chiffonné, édition de 2005 revue et augmentée, page 291 ISBN 978-2-070300-52-5
 • Dominique Lambert: Un atome d'univers, éditions Lessius, éditions Racine, Bruxelles 2000, 361 p. ISNB 2-87299-088-7
 • Dominique Lambert: «Temps et Création. Quelques remarques à partir de la cosmologie de Mgr Georges Lemaître», i Théophilyon 6 (2001), 375-393.
 • Dominique Lambert: « Monseigneur Georges Lemaître et le débat entre la cosmologie et la foi », i Revue théologique de Louvain, 28 (1997), 28-53, 227-243.
 • Mario Livio: « Mystery of the missing text solved » (2011) i Nature, vol. 479, s. 171–173
 • H. Nussbaumer og L. Bieri: Discovering the expanding universe, Cambridge University Press 2009. [1]
 • Jean-François Stoffel (red.); Mgr Georges Lemaître, savant et croyant. Actes du colloque tenu à Louvain-la-Neuve le 4 novembre 1994 [suivi de] La physique d'Einstein, texte inédit de Georges Lemaître, Turnhout, Brepols, 1996, 371 p.
 • Lemaître, le père du Big Bang, les génies de la sciences, avril 2007.
 • G. Lemaître a été élu parmi les Cent Wallons du siècle par un panel de professeurs, créateurs, scientifiques et parlementaires wallons réuni par l'Institut Jules Destrée [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]