Sporveien i Gent

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Euro-PCC trikk ved sporveien i Gent.
Kartskisse over sporveislinjene i Gent

Sporveien i Gent er en sporvei i Gent i Belgia. Siden 1991 har sporveien blitt drevet av De Lijn som har ansvaret for kollektivtransporten i Flandern.

Sporveisnettverket består av rundt 30 kilometer med metersporsbane fordelt på tre linjer.[1]

Historie[edit | edit source]

Gent fikk hestesporvei i 1875 som fra 1897 ble elektrifisert med batteridrevne trikker. Forsøket med batteridrevne trikker var ikke vellykket og fra 1903 ble det installert kjøreledninger og sporbredden ble redusert fra normalspor til meterspor.

I løpet av 1960-årene ble flere sporveislinjer lagt ned og det var planer om å etablere en premetro men trikken ble bevart. Fra 1990-årene har sporveien blitt modernisert, blant annet med nye laventretrikker og flere utvidelser av nettverket.

Fremtidlige planer[edit | edit source]

Det er planlagt flere utvidelser til sporveien frem mot 2025. Den skal utvides fra dagens 30 km til 80 km med bane samt konvertering av trolleybussruter til sporvei.

Linjer[edit | edit source]

Noen av linjene overlapper med andre linjer. Sporveien har fire linjer: 1, 4, 21 and 22. Siden linjene 21 og 22 overlapper mesteparten av veien er de ofte regnet som en enkelt linje (lijn twee/linje 2). Hver linje har en egen farge for å skille den fra andre linjer.

Nr Linje
 1  Flanders ExpoSint-Pietersstation (sentralstasjonen) — Korenmarkt (gamlebyen) — Rabot — WondelgemEvergem
 4  Zwijnaardebrug — Sint-Pietersstation — Rozemarijnbrug — Rabot — Muidebrug — Korenmarkt — Zuid (hovedbiblioteket) — Gentbrugge Moscou
 21  Avskaffet
 22  Kouter — Rozemarijnbrug — Sint-Pietersstation — Kouter — Korenmarkt — Zuid — Gentbrugge Dienstencentrum
 24  Rabot — Korenmarkt — Zuid — Melle Leeuw

Referanser[edit | edit source]

  1. ^ «Ghent trams». subways.net. Besøkt 20. september 2012. 

Eksterne lenker[edit | edit source]