Gaya (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaya
Pulau Gaya
Sabah PulauGaya ViewFromSuteraHarbour.jpg
Gaya sett fra fastlandet
Geografi
PlasseringSørkinahavet
Areal14,65 km² 
Administrasjon
Malaysia
StatSabah
Filippinsk bosetning på Gaya

Gaya (malayisk: Pulau Gaya) er ei malaysisk øy som ligger om lag to kilometer vest for Kota Kinabalu i SabahBorneo. Øya, med et areal på 15 kvadratkilometer er den største i Patai Barat-divisjonen, og den største av øyene som utgjør nasjonalparken Tunku Abdul Rahman i Kota Kinabalu-distriktet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I september 1882 etablerte North Borneo Chartered Company en bosetning i ei bukt på nordøstsiden av Gaya, hvor det fra før bodde om lag 300 innfødte.[1] Det ble oppført residensbolig, skattekontor og politistasjon, sagofabrikk og skipsverft. På det meste var der 25 butikker på øya.[1] Ved folketellingen i 1886 hadde Gaya 479 innbyggere.[1]

Den 9. juli 1897 ble bosetningen på Gaya brent ned og ødelagt av frihetskjemperen Mat Salleh, noe som førte til at bosetningen, etter et forsøk på gjenoppbygning, ble forlatt.[1] I 1898 ble det etablert en ny bosetning, Gantian, på nordsiden av Likasbukta på fastlandet.[1] I 1899 ble Jesselton grunnlagt som en ny erstatning for Gantian og Gaya.

Naturvern og turisme[rediger | rediger kilde]

Gaya er dekket av tropisk skog, og den 1. mars 1923 ble øya etablert som Sabahs andre skogsreservat.[2] I 1974 ble Tunku Abdul Rahman nasjonalpark etablert, som utgjør 90 prosent av Gaya,[3] og de omkringliggende mindre øyene med havområdene rundt. Det er et senter for marinbiologisk forskning på øya.[4]

Øya har 20 kilometer med stier, flere strender og lokaliteter som er godt egnet for dykking og snorkling. Der er tre turistkomplekser for opphold, rekreasjon og spa, mens tre andre resorter er foreslått bygd. Det er blitt satt opp en plan for å få utviklet øya for økende turisme.[3] Det er fergeforbindelse til Gaya fra Jesselton Point i Kota Kinabalu.

Ulovlige bosetninger[rediger | rediger kilde]

Østsiden av Gaya er tilholdssted for rundt ti tusen innbyggere, i hovedsak illegale innvandrere fra Filippinene, som er bosatt i de tre landsbyene Kampung Gaya, Kampung Lok Urai og Kampung Kesuapan.[5] Bosetningene har store søppel- og forurensningsproblemer, og der hersker dels lovløse tilstander.[3][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Danny Wong Tze Ken, From Gaya to Jesselton: A preliminary study on the establishment of a colonial township Arkivert 15. april 2014 hos Wayback Machine.. Besøkt 22. februar 2014. (en)
  2. ^ Sabahs regjering: Forest reservation. The History of Forest Reservation in Sabah. Besøkt 22. februar 2014.
  3. ^ a b c Daily Express 11. juli 2013, Master Plan for touristic Pulau Gaya being drawn up. Besøkt 22 . februar 2014. (en)
  4. ^ Malaysiasite.nl, Tunku Abdul Rahman Park. Besøkt 22. februar 2014. (en)
  5. ^ Borneopedia 21. januar 2013. Growing stilt village on Gaya[død lenke]. Besøkt 22. februar 2014. (en)
  6. ^ Mysinchew.com 9. juli 2007. Between The Devil And The Deep Blue Sea. Besøkt 22. februar 2014. (en)