Hopp til innhold

Sago

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sago er et stivelsesrikt næringsmiddel. Ekte sago blir fremstilt av margen av sagopalmen, særlig arter av slekten Metroxylon som vokser i Indonesia, av sukkerpalmen og av visse konglepalmer. Sago er en del av basismaten for folk fra Ny-Guinea. Lages nå i stor utstrekning av potetstivelse eller maniokplanten (tapiokagryn).

I Finland kaller man sagogryn for perlegryn, da de ser ut som hvite små kuler. I Norge var sagogryn en del av hverdagskosten og ble solgt i flere farger, men bruken er i dag svært fallende. På 1700-tallet ble det importert flere tonn med sago, da det var et utmerket materiale for å frakte sarte produkter som porselen og te. I dag er sagogryn bare tilgjengelig gjennom Hoff, produsert av en av Hoff sine samarbeidspartnere. Tidligere ble Hoff sagogryn basert på potetstivelse, men som følge at leverandøren brått sluttet å produsere denne varen for Hoff ble sagogryn borte fra butikkhyllene. Nå har Hoff fått en ny leverandør som tilbyr sagogryn basert på tapiokastivelse, og produktet er tilgjengelig fra Hoff sin side.

Innholdet av potet-/tapiokastivelse gjør sagogrynet rikt på karbohydrater og er ellers ganske næringsfattig. Sagogryn er fint å bruke i velling, suppe, grøt, krem, pannekaker og pudding. Sagogryn er naturlig fritt for gluten og andre alergener, og kan fint brukes i stedet for ris og havregryn i grøt og suppe.

https://web.archive.org/web/20160828123548/http://produkt.hoff.no/Web/HoffNo2.nsf/0/A87DCF58D6AAB4A4C1257CE6002CA93D