Friedrichstraße

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°31′10,852″N 13°23′18,035″Ø

Utsikt mot Friedrichstraße
Quartier 206

Friedrichstrasse er en hovedgjennomfartsåre i bydelene Mitte og Friedrichshain-Kreuzberg i Tysklands hovedstad Berlin. Den forbandt opprinnelig bydelene Kreuzberg og Wedding. I dag er den gjenoppbygd som handlegate med flere store varehus. I sørenden er den tidligere barokke plassen Mehringplatz (til 1947 Belle-Alliance-Platz) idag et moderne boligområde sperret for gjennomfartstrafikk.

Friedrichstrasse krysser elva Spree over Weidendammer Brücke. På sørsiden av Spree ligger Friedrichstraße stasjon med det berømte «Tränenpalast» («tårepalasset»), et tilbygg for greneskontroll reist av myndighetene i DDR for passasjerer med lokaljernbanen S-Bahn til og fra Vest-Berlin.Tränenpalast er bevart som et museum og som en arena for kulturarrangementer.

Vis-à-vis ligger Admiralspalast, en cabaretsscene og forlysteleseetablissement fra begynnelsen av 1900-tallet. Det overlevde ødeleggelen av Berlin i 2. verdenskrig og ble en tid brukt som forsamlingslokale for Berlins senat. Det er idag restaurert.

Den tidligere sektorgrensa mellom amerikansk og sovjetisk sektor av Berlin fulgte grensa mellom de daværende bydelene Mitte og Kreuzberg og delte Friedrichstrasse omtrent på midten (ved tverrgata Zimmerstrasse). Sektorgrensa ble senere grense mellom Vest-Berlin og Øst-Berlin og grensekontrollpunktet Checkpoint Charlie ble etablert i Friedrichstrasse. Deler av kontrollpostene er bevart som et minnesmerke.

Under Friedrichstraße løper undergrunnsbanelinjen U6 som har flere stopp langs gata. I krysset med Unter den Linden bygges en ny stasjon for overgang til forlengelsen av U5.