Fridom (illegal avis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fri presse»)
For den illegale avisen med samme navn i Telemark, se Fridom

Fridom, senere Fri presse og Fritt Norge var en av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Avisen begynte å komme i Buskerud ved årsskiftet 19401941, og klarte å holde driften i gang med forskjellige navn og ulike utgivere helt fram til krigens slutt.

Avisen startet litt tilfeldig, da student Sverre Arntzen stakk innom forretningen til Simon Nystrøm i Drammen for å høre hva en duplikator kostet. Fridoms første nummer ble produsert i butikken. Senere ble virksomheten flyttet til en hytte på Konnerud. Avisen ble spredt flere steder i østlandsområdet. Etter hvert «outsourcet» gruppa også noe av produksjonen: Avisen ble sendt i stensil til Lillehammer, der den ble mangfoldiggjort lokalt av mottageren.

Avisens redaksjon hadde kontakt med flere andre illegale aviser. Et av redaksjonsmedlemmene, Per Waage, gikk også over grensa til Sverige og brakte med seg svenske aviser og materiell tilbake til Fridom.

Da avisen Alt for Norge ble rullet opp i november 1941 var også Fridom i faresonen, og innstilte utgivelsen i et par måneder. I februar startet man imidlertid opp igjen, med nytt teknisk utstyr og under det nye navnet Fri presse. Nå holdt man avisen i gang noen få måneder før neste anslag.

Tidlig på sommeren 1942 ble en av utgiverne, Kaare Gilhus, arrestert. Sammen med Edmund Norén ble han sendt til Tyskland. Redaksjonens Sverre Arntzen og Tollef Berg måtte flykte til Sverige. Det samme måtte John Marcussen og Harald Lund, begge sentrale i avisens distribusjon. Etter dette holdt det hardt å holde avisdriften i gang.

Rett før hadde imidlertid Bjarne Røgeberg gått inn i redaksjonen. Av sikkerhetshensyn hadde de impliserte forberedt en dekkhistorie som skulle benyttes om noen ble tatt. Gilhus holdt fast på denne da han satt arrestert, noe som gjorde det mulig for Røgeberg og Simon Nystrøm å fortsette avisutgivelsen. Nå ble den nye utgaven laget i en hytte ved Sandvika, og sendt ut med navnet Fritt Norge.

Senere ble Røgeberg alene om redaksjonen. Han var journalist, og hadde ikke vondt for å finne stoff. Fritt Norge brakte nyheter fra radiosendingene fra London, kommentarer og andre artikler. Fram til krigens slutt ble avisen stensilert på Skotselv, mens den hovedsakelig ble spredt i Drammen og andre deler av Buskerud.

Redaksjonens Per Waage ble på et tidlig tidspunkt ettersøkt i Norge, og kom på grunn av kurervirksomheten til Sverige også i søkelyset til myndighetene i nabolandet. Han ble arrestert i Sverige, men kom seg senere over til London. Mot slutten av krigen deltok han i frigjøringskampene i Nord-Norge, ble tatt av tyskerne, men befridd ved kapitulasjonen.

En av avisens distributører, Reinhart Halvorsen, ble arrestert på grunn av deltagelse i motstandsbevegelsen i Hønefoss. Han ble senere skutt av tyskerne på Trandumskogen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 111. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)