Fredløsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Fredløsmåler
Fredløsmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anticollix sparsata
(Treitschke, 1828)
Norsk(e) navn: fredløsmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Anticollix
Habitat: skog og fuktige enger
Utbredelse: Palearktis

Fredløsmåler (Anticollix sparsata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet på Øst- og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 26 mm), slank, grå måler. Den er litt større enn slekten dvergmålere (Eupithecia spp.), som den ellers ligner men ikke er nært beslektet med. Det beste kjennetegnet er at bakvingen er markert innbuktet ved bakhjørnet. Forvingen er grå, middels bred. Langs forkanten er det oftest noen firkantede, mørke flekker (gjerne fire), men disse kan være utydelige. Midt i vingen er det gjerne to – tre små, trekantede, svarte flekker, men ikke spor av noe mørkt tverrbånd. Bakvingen er ensfarget grå, ytterkanten ganske sterkt bølgete, særlig er den markert innbuktet utenfor bakhjørnet. Begge vingepar har små, svarte flekker langs ytterkantene. Larven er slank, grønn på ryggen og blekgrønn på buken, med en smal, hvit sidestripe. Den har spredte, korte, lyse børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever bare på blader og blomster av fredløs (Lysimachia vulgaris), og arten finnes bare der denne vokser. De voksne målerne flyr i juni – juli, larvene kan man finne fra juli til september. Arten overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og også i Nord-Asia. I Norge er den funnet på Østlandet og på Sørlandet vestover til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]