Frederick Stanley, 16. jarl av Derby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederick Stanley, mens han var lord Stanley og Canadas generalguvernør

Frederick Arthur Stanley, 16. jarl av Derby (født 15. januar 1841, død 14. juni 1908), kjent som Frederick Stanley til 1886, og fra da av som The Lord Stanley of Preston mellom1886 og1893, da han ble den 16. jarlen av Derby etter broren Edwards død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frederick Stanley var sønn av politikeren og statsministeren Edward Geoffrey Smith Stanley, 14. Earl of Derby. Han ble utdannet ved Eton College i Eton og ved Royal Military Academy Sandhurst.

Stanley var 1862–65 offiser i Grenadier Guards, men fratrådte som kaptein.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble i 1865 innvalgt til Underhuset som konservativ og fortrengte i 1868 Lord Hartington fra hans valgkrets i Lancashire. Han ble i 1874 finansiell sekretær i Krigsministeriet, og overflyttet 1877 i samme egenskap til Skattkammeret. Han ble i mars 1878 krigsminister inntil april 1880, da hele ministeriet gikk av.

Han var Colonial Secretary fra 1885 til 1886 i den engelske regjeringen og slik ansvarlig for håndteringen av de britiske koloniene. I perioden 1888 til 1893 var han Canadas generalguvernør. Han er for ettertiden særlig kjent for å ha gitt Stanley Cup-pokalen til ishockeysporten, som nå gis til vinneren av National Hockey League og er det mest kjente trofeet innen idretten.

I sin tid i Canada reiste han mye rundt i det vidstrakte landet, også til de mer spredtbygde områdene og han deltok aktivt i samfunnslivet. Han befestet imidlertid generalguvernørens rolle som upolitisk i forhold til de innenrikspolitiske konfliktsakene i Canada. Mens de bodde i Canada, ble hele familien interessert i ishockey, og både datteren og de syv sønnene spilte. Da familien vendte tilbake til England, kjøpte Stanley pokalen i England og donerte den som trofe til det beste laget i Canada. han satte en del kriterier og regler for forvaltningen av pokalen, og det er i henhold til disse at pokalen nå blir gitt til mesterlaget i Canada og senere i USA, etter NHLs utvidelese til De forente stater.

Etter hjemkomsten til England ble han snart «Lord Major» av Liverpool og den første «Chancellor» for University of Liverpool. Han ble også kjent for sitt store humanitære engasjement.

Stanley ble hedret med en rekke ordener og utmerkelser. Utnevnelsen til ridder av Hosebåndordenen var den fremste av disse. Han ble også utnevnt til ridder storkors av Order of the Bath og ridder storkors av Royal Victorian Order.

Stanley ble utnevnt til medlem av Det kongelige råd.

Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Henry Petty-FitzMaurice, 5. marki av Lansdowne 
Canadas generalguvernør
Etterfølger:
 John Hamilton-Gordon, 1. marki av Aberdeen ogTemair