Frederic Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederic Edwin Church
Frederic Edwin Church - Brady-Handy.jpg
Fotografi av Church ca 1860.
Født4. mai 1826[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Hartford, Connecticut
Død7. april 1900[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
New York
Far Joseph ChurchRediger på Wikidata
Mor Eliza JanesRediger på Wikidata
Barn Louis P. ChurchRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler, reisende, landskapsmaler, kunstsamlerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
FeltMaler
Elev avThomas Cole
PeriodeHudson River School

Frederic Edwin Church (født 4. mai 1826 i Hartford i USA, død 7. april 1900) var en amerikansk maler som spesialiserte seg på landskapsmalerier. Han hadde en sentral rolle i Hudson River-skolen (Hudson River School) som fokuserte på landskapsmalerier i USA. Selv om han var veldig opptatt av naturvitenskap, var han «alltid opptatt av å få en åndelig dimensjon i verkene sine».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Church kom fra en rik familie og fikk tidlig utviklet interessen for billedkunst. Han viste seg fort å være et naturtalent. 18 år gammel traff han en av USAs mest fremstående landskapskunstnere, Thomas Cole, som Church gikk i lære hos. Han fikk senere medlemskap i Hudson River School. Etter at Cole døde i 1848, la Church frem mye av arbeidet for å bevare ånden i Hudson River-skolen. Samme år ble han valgt inn som yngste medlem i National Academy of Design.

Maler[rediger | rediger kilde]

Frederic Church bosatte seg i New York City. Om sommeren var han ofte på vandringer i naturen der han samlet inntrykk og inspirasjon til maleriene sine. Dette gjorde også kollegaen Albert Bierstadt, som var med på flere naturekspedisjoner. Hver vinter vendte Church tilbake til New York for å selge verkene sine. På samme måte som læreren Cole, lagde Church skisser av maleriene i naturen, for å fullføre arbeidet i atelieret. I sine senere år foretok han lange reiser til Sør-Amerika og langs kysten av Middelhavet. Der fant han nye, vakre og romantiske paradislandskap som han avbildet.

Det var de store natureffekter der særlig inspirerte ham. Til hans tidligste arbeider hører West Rock ved New Haven, Opptrekkende storm, Aften etter stormen. Resultatene av reiser i Sør-Amerika (1853 og 1857) var effektfulle arbeider som Ny-Granadas fjellkjede, Andesfjellenes hjerte med den storslått lysvirkning (1859), Cotopaxi (1862) og Chimborazo (1864).

Fra tropiske områder søkte han mot nord, helt opp til Labrador, og skapte Isfjellene som vakte stor beundring på utstillingen i London i 1863. En reise (1868) til Europa og Orienten gav anledning til arbeider som bildene fra Parthenon, Damaskus, Jerusalem og fjelltempelet Al Khazneh i Petra.

I likhet med andre malere innenfor Hudson River School malte Church svært realistisk, det vil si naturtro, samtidig som uttrykket er klart romantisk. Motivene er derfor ofte pyntet på eller malt mer overdrevet enn slik virkeligheten faktisk fortoner seg, noe som er typisk for romantikken som sjanger.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Frederic Edwin Church, biography/Frederic-Edwin-Church
  2. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, http://oxfordindex.oup.com/view/10.1093/benz/9780199773787.article.B00038147, Frederic Edwin Church, B00038147
  3. ^ a b RKDartists, http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/16805, Frederick Edwin (1826-1900) Church, 16805
  4. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14587802t
  5. ^ a b https://rkd.nl/en/explore/artists/record?query=frederic+edwin+church&start=1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]