Hopp til innhold

Chimborazo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chimborazo
Chimborazo sett fra sørvest.
Høyde 6 267[1] moh.
Primærfaktor 4 122 m
Sekundærfaktor 845,86 kmHuandoy, Peru.[1]
LandEcuadors flagg Ecuador
OmrådeChimborazo
FjellrekkeAndesfjellene
Førstebestigning4. januar 1880 av Jean-Antoine Carrel, Louis Carrel og Edward Whymper
VulkantypeStratovulkan
Siste utbrudd550[2]
Posisjonskart
Chimborazo ligger i Ecuador
Chimborazo
Chimborazo
Chimborazo (Ecuador)
Kart
Chimborazo
1°28′09″S 78°49′03″V

Chimborazo er en stratovulkan i Ecuador som ikke lenger er aktiv. Det antas at vulkanens siste utbrudd inntraff i det første årtusenet e.kr. Toppen av vulkanen er Ecuadors høyeste punkt med sine 6 267 moh, og dette punktet er også regnet for å være det punktet på jordkloden som er lengst vekk fra jordens sentrum (6 384,4 km).[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Chimborazo ligger i Cordillera Occidental i Andesfjellene i Ecuador, 150 km sør-sørvest for hovedstaden Quito. Den majestetiske toppen rager 2 500 meter over det omkringliggende høylandet, og vulkanen har en ca. 20 km bred base. Chimborazo er omgitt av Reserva de Produccion Faunistica Chimborazo, et naturreservat som danner et beskyttet økosystem for å ta vare på kameldyrene vikunja, lama og alpakka.

Isbre[rediger | rediger kilde]

Toppen av Chimborazo er dekket av isbreer, noen med armer som strekker seg så langt ned som 4 600 moh. Disse isbreene gir vann til befolkningen i Bolivarprovinsen og Chimborazoprovinsen i Ecuador. Isbreene på Chimborazo har trukket seg tilbake det siste tiåret på grunn av den globale oppvarmingen, aske fra vulkansk aktivitet (Tungurahuavulkanen) og El Niño.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere teorier rundt opprinnelsen til navnet Chimborazo. Ifølge en teori er det en kombinasjon av Cayapaspråkets ord for kvinne, schingbu, og Coloradospråkets ord for is/snø, razo, slik at fjellets navn skulle bety «snøkvinnen». En annen teori hevder at chimbo er Jivarospråkets ord for Guds trone, slik at Chimborazo var «Guds trone av is».

Første bestigning[rediger | rediger kilde]

Fram til begynnelsen av det 19. århundre trodde man at Chimborazo var verdens høyeste fjell og et slikt rykte førte med seg mange forsøk på å bestige toppen i det 17. og 18. århundre. I 1802, på sin ekspedisjon til Sør-Amerika, forsøkte baron Alexander von Humboldt sammen med Aimé Bonpland og ecuadorianeren Carlos Montúfar å nå toppen. Fra hans beskrivelse av fjellet kan det se ut som de nådde et punkt ved ca. 5 875 meter før de måtte snu på grunn av høydesyke. På det punktet hadde de allerede nådd det høyeste punktet noen europeer hadde nådd noen gang.

Toppen på Chimborazo ble først nådd i 1880, da av engelskmannen Edward Whymper og de italienske brødrene Louis og Jean-Antoine Carrel. Mange kritikere tvilte på at Whymper hadde nådd toppen, så han valgte å bestige den en gang til samme år via en annen rute og med andre partnere.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Chimborazo er avbildet på Ecuadors riksvåpen som et symbol på skjønnheten og rikdommen i det ecuadorianske høylandet.
  • Simón Bolívar skrev et dikt inspirert av fjellet kalt Mi delirio sobre el Chimborazo.

Klatring[rediger | rediger kilde]

Siden Chimborazo er Ecuadors høyeste fjell er det svært populært blant fjellklatrere. Fjellet kan bestiges året rundt, men de beste tidspunktene er desember-januar og juli-august. En god høydeaklimatisering er sterkt å anbefale før en slik klatretur.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Peakbagger.com
  2. ^ Smithsonian Institution
  3. ^ Administration, US Department of Commerce, National Oceanic and Atmospheric. «What is the highest point on Earth as measured from Earth's center?». oceanservice.noaa.gov (engelsk). Besøkt 16. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]