Frans Christian Faye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frans Christian Faye
FransChristianFaye.jpg
Født20. des. 1806[1]Rediger på Wikidata
TønsbergRediger på Wikidata
Død5. mai 1890[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Beskjeftigelse Professor, gynekologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Kungliga VetenskapsakademienRediger på Wikidata
ArbeidsstedUniversitetet i OsloRediger på Wikidata

Frans Christian Faye (født 20. desember 1806 i Tønsberg, død 5. mai 1890 i Kristiania) var en norsk lege. Han var professor ved Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) og kongelig livlege (første livmedicus) for Oscar I.

Han ble student 1824, cand. med. 1831, deretter koleralege i Finnmark fra 1831 til 1832. Etter å ha vært nedsatt som praktiserende lege i noen år, reiste han 1838 utenlands og tok etter å ha kommet hjem lisensiatgraden 1841 og doktorgraden 1842. Han var den fjerde personen som tok den medisinske doktorgrad ved Det Kongelige Frederiks Universitet. Han studerte en stund hudsykdommer, men kastet seg så over gynekologi og obstetrikk. I disse fagene ble han 1846 utnevnt til lektor og 1850 til professor. Samtidig fikk han ledelsen for Fødselsstiftelsen og Jordmorskolen. Fra disse stillingene trakk han seg tilbake 1876.

Hans virksomhet ble preget av rikt initiativ, som blant annet ga seg utslag i hans kamp mot barselfeberepidemiene. På hans foranledning opprettet man Barnehospitalet i Kristiania (1855) og Bergens Fødselsstiftelse med tilhørende jordmorskole. Allerede 1844 utga han en «Lærebog i Fødselsvidenskaben for Jordemødre», som kom til å brukes i årtier. Han var dessuten en betydelig administrativ kraft, som ble mye benyttet i offentlige verv, kommisjoner og lignende. Han foranlediget at Videnskabsselskabet i Kristiania ble stiftet ved at han i 1856 anonymt tilstilte 4000 kroner som grunnfond for et slikt selskap. Faye utfoldet en rik litterær virksomhet, som strakte seg over alle medisinens felter, men interesserte seg særlig for hygieniske spørsmål. Han studerte militær hygiene på Krim 1854, etter at han som feltlegeAls hadde deltatt i den dansk-tyske krig 1848.

Han var kommandør av St. Olavs Orden.

Faye var gift med en datter av politikeren og juristen Christian Cornelius Paus. De arvet hennes farsgård, Rising i Gjerpen.[trenger referanse] De ble foreldre til Anton Ludvig Faye.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Frans_Faye, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Salmonsens konversationsleksikon. Anden udgave.