Frankensteins brud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frankensteins brud
orig. The Bride of Frankenstein
Scenebilde fra filmen med dr. Frankenstein, monsterets brud, Frankensteins monster og assistent
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår22. april 1935
Prod.landUSA
Lengde75 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Whale
ManusforfatterWilliam Hurlbut
Foran kamera
MedvirkendeBoris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Elsa Lanchester med flere
Eksterne lenker

Frankensteins brud (engelsk originaltittel The Bride of Frankenstein) er en amerikansk skrekkfilm fra 1935. Den var en oppfølger til filmen Frankenstein fra 1931, som var basert på romanen Frankenstein av Mary Shelley.

Historien[rediger | rediger kilde]

Filmen fortsetter historien om dr. Henry Frankenstein (spilt av Colin Clive) og monsteret han har skapt (Boris Karloff). Monsteret tvinger i denne filmen vitenskapsmannen til å lage en make (Elsa Lanchester) til ham. Filmen forteller parallelt om dr. Frankensteins giftemål med vakre Elizabeth (Valerie Hobson). Det er denne bruden tittelen henviser til, den andre bruden er monsterets.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespilleren Boris Karloff (1887-1969) ble verdensberømt for sin stildannende rolletolkning av dr. Frankensteins monster i tre filmer på 1930-tallet. Her i et rollebilde fra traileren til Frankensteins brud fra 1935.
Valerie Hobson (1917–1998) spiller i filmen dr. Frankensteins vakre brud Elisabeth
Rolle Skuespiller
Monsteret Boris Karloff
Dr. Henry Frankenstein Colin Clive
Elizabeth Frankenstein Valerie Hobson
Dr. Pretorius Ernest Thesiger
Mary Wollstonecraft Shelley/Monsterets make Elsa Lanchester

Filmskaperne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble skapt av William Hurlbut og John Balderston ut fra en situasjon i Mary Shelleys roman Frankenstein hvor monsteret krever en make, og fulgte således opp sine suksesser med Frankenstein, The Invisible Man og The Old Dark House.

Spesialeffekter[rediger | rediger kilde]

Den kommersielle suksessen til den originale Frankenstein-filmen gjorde det mulig for produsentene å bruke mye mer penger i denne produksjonen enn forgjengeren, som var en lavbudsjettsfilm. For eksempel er laboratoriet i denne filmen ikke bare såvidt utstyrt, men helt overfylt. Scenen der det nye, kvinnelige monsteret får liv ved hjelp av et lyn, er også sterkt forbedret i forhold til originalen. De fleste kritikere anser derfor at denne filmen generelt er en bedre film, mye takket være bedre spesialeffekter.

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Filmen har skapt flere oppfølgere, dog er ingen regissert av Whale. Den neste, og siste med Boris Karloff i hoverollen, var Frankensteins sønn i 1939. Filmen Gods and Monsters fra 1998 gjenspeiler James Whales liv og inneholder rekonstruksjoner av filmingen av viktige scener i Bride of Frankenstein.

Filmene i serien[rediger | rediger kilde]

Historien om Frankensteins monster har blitt klassisk i moderne populærkultur, ikke minst gjennom en mengde filmatiseringer som bygger fritt på grunnfortellingen. Reklamebildet viser Douglas Walton, Elsa Lanchester og Gavin Gordon som Percy Bysshe Shelley, Mary Shelley og Lord Byron i prologen til Frankensteins brud.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]