Frank Cadogan Cowper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Frank Cadogan Cowper (16. oktober 187720. november 1958) var en engelsk kunstmaler som har blitt beskrevet som «den siste av pre-rafalittene». Cowper var for ung til å bli medlem av Det pre-rafaelittiske broderskap, som ble stiftet i 1848 – 29 år før han ble født, men hans kunst ble assosiert med gruppens idealer lenge etter at andre hadde forlatt dem.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cowper ble født i Northamptonshire i 1877 som sønn av Frank Cowper, forfatter av flere romantiske fortellinger, og prestedatteren Edith Cadogen. Etter å ha gått på St John's Wood Art School kom han senere inn på Royal Academy Schools hvor han vant flere priser og medaljer. I seks måneder arbeidet han for maleren og illustratøren Edwin Abbey, medlem av Royal Academy. Deretter reiste han til Italia for å studere de gamle mestre slik mange av hans samtidige hadde gjort før ham.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hans første bilde ble stilt ut ved akademiet da han var 22 år og senere bidro han flere ganger til utstillingene. Han stilte også ut i Paris, Roma og Venezia. Han er representert i Tate Gallery, National Gallery of New South Wales i Sydney i Australia, og flere mindre gallerier i England.

Midtveis i sin karriere skiftet Cowper stil dramatisk med et klart skille mellom hans tidligste verker og de senere. Han begynte som en romantiker i pre-rafaelittisk stil, men endte opp som maler av vakre, glamorøse kvinner i en overflatisk stil som nedlatende har blitt karakterisert som bilder på «sjokoladebokser».

Som ung kunstner påvirket av pre-rafaelittene var han ekstremt grundig i sitt forarbeide, og i en slik grad at historier ble spunnet om hans arbeid. Det nitide arbeidet han la ned var hovedsakelig av litterær verdi heller enn malerisk. For sitt maleri av kirkegårdscenen fra William Shakespeares skuespill Hamlet fikk han gravd en grav spesielt for seg som forbauset naboene en god del. Da han skulle tolke et bilde av den hellige Frans av Assisi reiste han til Assisi i Italia for nettopp den hensikt. Som modell var en ekte biskop nødvendig, og han fikk Joseph Henry Collins, biskop av Gibraltar, til å stille opp. Bildet, Devil Disgiused as a Troubedor (Djevelen forkledd som trubadur) ble stilt ut i 1907 og ble beskrevet som Årets bilde.

De portretter av rikmannsdøtre som han ble representert i kunstakademiet i hans senere år har blitt karakterisert som av mindre verdi grunnet hans uklare mål ved at han blandet dekorative og realistiske virkemidler, noe ingen av delene tjente på. Tiden for glamorøse bilder og litterære bilder var også sterkt dalende etter 1920. Hans akvareller ble derimot ofte rost.

Cowper levde det meste av livet i London, men flyttet til Cirencester som gammel mann. Han var representert i kunstakademiet i over femti år, og på 1950-tallet representerte han bokstavelig en annen epoke og et annet århundre. Hans største støtte var maleren Evelyn Waugh. Han døde i en alder av 81 år den 20. november 1958.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]