Hopp til innhold

Francis Silas Marean Chatard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francis Silas Marean Chatard
Født13. des. 1834Rediger på Wikidata
Baltimore
Død7. sep. 1918Rediger på Wikidata (83 år)
Indianapolis
BeskjeftigelseKatolsk prest (1862–), lege, skribent, katolsk biskop (Roman Catholic Diocese of Vincennes, Indiana, 1878–1898) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1898–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMount St. Mary's University
Pontificia università urbaniana
NasjonalitetUSA
GravlagtIndiana
Signatur
Francis Silas Marean Chatards signatur

Francis Silas Marean Chatard (født 13. desember 1834 i Baltimore i Maryland i USA; død 7. september 1918 i Indianapolis i Indiana) var en amerikansk katolsk geistlig og biskop av Indianapolis.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Francis Silas Marean Chatard var sønn av Ferdinand E. Chatard og Eliza Marean. Både hans far Ferdinand og hans farfar Pierre, en emigrant fra Saint-Domingue i Vestindien, var leger i Baltimore. Hans farmor, Eliza Anna Chatard,var en finansell velgjører for Oblate Sisters of Providence.[1]

Han ble oppfostret i en prominent familie, og gikk på Mount Saint Mary's College i Emmitsburg (som senere ble Mount Saint Mary's University), og på Maryland University School of Medicine, hvofra han tok en doktorgrad i medisin.[2] Han hadde sin residency ved Baltimore Alms House.

Francis Chatard, som studerte i Roma ved Pontificio Collegio Urbano, ble presteviet av kardinal Costantino Patrizi Naro den 14. juni 1862. Han ble deretter viserektor på det nordamerikanske kolleg i Roma. I 1868 ble han utnevnt til rektor for dette Pontifical North American College. Dette embedet innehadde han til sin bispeutnevnelse.

Biskop av Vincennes/Indianapolis

[rediger | rediger kilde]

Den 26. mars 1878 ble han utnevnt til biskop av Vincennes. Han ble bispeviet 12. mai 1878 av kardinalstatssekretær Alessandro Franchi; medkonsekratorene var Camillo Santori, biskop av Fano, og Odoardo Agnelli, presient for Det pavelige diplomatakademi. Chatards intronisering i sitt bispedømme fant sted den 11. august 1878.

Han fikk ord på seg som «den mest lærde geistlige i Amerika»,[3] og i 1883 gikk det rykte om at Chatard skulle utnevnes til ny erkebiskop av Philadelphia.[3] Det ble det imidlertid ikke noe av, av grunner som ikke er kjente. Chatard fikk imidlertid en viss innflytelse på den amerikanske kirke. Han innordnet seg i den mer konservative gren av kirken, anført av erkebiskop Michael Corrigan av New York og andre. Den mer progressive gren ble ledet av biskoper som kardinal Gibbons og erkebiskop Ireland.

Under Chatards embedstid ble bispesetet i 1898 flyttet fra Vincennes til Indianapolis og endret samtidig navn til bispedømmet Indianapolis. Hans forgjenger, biskop Jacques-Maurice De Saint Palais, hadde forstått i sin tid at det var Indianapolis som snart ville bli den viktigste byen i bispedømmet, men han satte ikke igang noen prosesser fordi han ville det skulle være hans etterfølgers egne vurderinger som skulle avgjøre.

I 1899 fikk han et hjerneslag, og ble aldri helt restituert etter det. Han døde i 1918 en alder av 83 år etter førti år i embedet, og ble begravet i Saints Peter and Paul Cathedral.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]