François Lesné

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Lesné
Født10. aug. 1846Rediger på Wikidata
Død11. feb. 1910Rediger på Wikidata (63 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete

François Lesné CM (født 10. august 1846 i Maroué nær Lamballe i Bretagne i Frankrike, død 11. februar 1910 i Urmia i Persia) var en fransk vincentiner (også kalt lasarist) og katolsk erkebiskop.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bretoneren François Lesné begynte på Misjonskongregasjonens presteseminar i Paris den 7. desember 1868. På grunn av den fransk-prøyssiske krig flyttet han til Saint-Vincent-de-Paul i Landes, fødestedet til St. Vincent de Paul; der avla han sine ordensløfter den 7. juni 1871.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet etter å ha studert teologi, og ble sendt til misjonen i Persia i 1874, hvor han – bortsett fra noen få reiser til Frankrike – tilbrakte hele sitt liv.

Den katolske katedral i Isfahan

Titulærbiskop, apostolisk delegat[rediger | rediger kilde]

Den 10. april 1896 ble han av pave Leo XIII utnevnt til apostolisk delegat i Persia og apostolisk administrator av Isfahan og ble vigslet til biskop den 28. juni samme år med titulærsetet Philippolis av kardinal Richard de la Vergne. Medkonsekrerende var biskop Antoine-Marie-Hippolyte Carrie C.S.Sp., apostolisk vikar av Nedre Fransk Kongo, og biskop Benjamin Christiaens O.F.M. Rec., apostolisk vikar for Sørvestre Hupeh i Kina.

Biskop Lesné, som bodde i Urmia, opprettholdt utmerkede forhold til den persiske regjering. Spesielt Shah Naser ad-Din viste ham gjentatte ganger sin velvilje. Gjennom hans initiativ slo misjonærene seg ned i Tabriz i 1900 og åpnet en skole der, I 1904 kunne han medta vincentinersøstre som drev et barnehjem og en skole der. og grunnla et apotek og et sykehus. Samme år, 1904, fikk misjonen på plass kirgens historiske eierskap til kirkelig grunn i Isfahan, der en stor gruppe katolikker bodde i den i 1605 etablerte armenske forstaden Djulfa.

Han døde den 11. februar 1910 det som fortsatt var den bispeby, Urmia.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Les Missions catholiques, Band 41 (1910), s. 131
  • Mgr François Lesné: «Lazariste, archevêque titulaire de Philippopolis, délégué apostolique pour la Perse et administrateur du diocèse latin d’Ispahan». I: Annales de la Congrégation de la Mission 75 (1910), s. 398–400

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org lesne, lest 12. mars 2024