Føynland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Foynland»)
Føynland
Foynland
Føynland ligger mellom Husøy og Nøtterøy
Geografi
PlasseringYtre Oslofjord
Administrasjon
LandNorge
KommuneFærder
Demografi
Befolkningca. 1 400
Posisjon
Kart
Føynland
59°14′00″N 10°27′00″Ø
Føynlandbrua som binder sammen Føynland og Husøy med Nøtterøy.

Føynland, tidligere også skrevet Foynland, er en øy mellom Nøtterøy og Husøy i Færder kommune i Vestfold fylke. Øya har rundt 1 400 innbyggere fordelt på 450 husstander.[trenger referanse] Føynland har broforbindelse til Nøtterøy over Foynlandsbrua som krysser Ekenessundet og til Husøy over Myrasundet. Den ene broen til Nøtterøy er svært gammel og verneverdig. Føynland har siden tidlig på 1990-tallet vært preget av sterk utbygging, og er ifølge enkelte av innbyggerne blitt overbebygget.[trenger referanse] Om sommeren finner mange turister veien til Fjærholmen sør på øya, der det er badeplass, campingplass og båthavn for den lokale seilforeningen og andre.

Føynland er også en statistisk grunnkrets som omfatter den sentrale og den nordlige delen av øya. Grunnkretsen har 506 innbyggere.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gammelt kart, trolig fra 1730-tallet,[2] over «Trellen» (Træla) med «Feyn» (Føynland) og «Huusoe» (Husøy) til venstre, «Nøtterøen» øverst og Tønsberg med Byfjorden til høyre. (Nord på kartet ligger i retning mot nedre, høyre hjørne.)
Sjøkart over havområdet mellom Tønsberg og Nøtterøy fra ukjent årstall. «HuusØen» og «Føyen» midt i bildet.
Gammelt sjøkart fra 1800-tallet over havområdene ved Tønsberg og Nøtterøy. «Føienland» ligger omtrent midt på kartet.

Fra gammelt av var øya delt mellom tre gårder, Bjørnebu og Nordre og Søndre Foyn (Føyn). Hele øya, det vil si alle de tre gårdene, skal ha tilhørt St. Olavs kloster i Tønsberg frem til reformasjonen. Da ble gårdene overdratt til kronen, som pantsatte gårdene i 1644 til rådmann og kjøpmann Anbjørn Lauritsen. På tidlig 1700-tall, ble de tre gårdene solgt til tre forskjellige eiere. Alle gårds- og bruksnummer på øya, også andre småbruk, er senere utskilt fra disse tre gårdene.

Øya har skiftet navn opp gjennom historien. Fra gammelt av har navnet på øya vært Føenland (skal ha kommet fra «féøy»), senere Føienland, for så i moderne tid ha vært Foynland, før det fra departementalt hold ble fastslått av øyas navn skulle være Føynland. Imidlertid brukes navnet Foynland fortsatt av enkelte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]