Forsoningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Forsoningen
Reunion
Forfatter(e)Fred Uhlman
Språkengelsk
SjangerRoman
Utgitt1971
ForlagCappelen forlag
OversetterAase Gjerdrum (1977)
Sider141
ISBN 82-525-0699-2

Forsoningen (engelsk Reunion) er en roman av den tysk-engelske forfatteren og maleren Fred Uhlman og er hans eneste roman. Romanen ble utgitt i 1971 og handler om begrepet forsoning der han hadde etterspillet av andre verdenskrig i tankene. Av den berømte forfatteren Arthur Koestler ble romanen betegnet som et «mesterverk i miniatyr» i 1976.

Boken[rediger | rediger kilde]

Da «Forsoningen» ble skrevet i 1960 hadde det gått 15 år siden slutten av andre verdenskrig og fremdeles hadde mange ikke tilgitt hverandre for de lidelsene de ble påført under krigen. Fred Uhlman var selv en jøde som hadde flyktet i 1933 lenge før Hitler-Tyskland startet jødeforfølgelsene fordi han i flere år hadde vært en motstander av nasjonalsosialistene. Til tross for dette forsto Uhlman at ikke alle tyskerne støttet Hitler og selv var ofre under hans styre. Dette vil han formidle videre til mange gjennom sin roman, blant annet andre jøder slik at man kan oppnå en forsoning med hverandre. Romanen ble raskt glemt etter at den kom ut. Men da et engelsk forlag skulle gi ut boken igjen i 1976 med forord av Arthur Koestler, en annen jøde opprinnelig fra Ungarn og som hadde sine røtter i tysk kultur, ble romanen populær og oversatt til mange språk, bl.a. norsk.

«Forsoningen» handler om de to vennene Hans Strauss og Konradin von Lohenburgs sterke vennskap i 1930-årenes Stuttgart. Den ene tilhører en jødisk familie som føler seg mer som tyskere enn jøder og ikke støtter sionismen. Den andre tilhører en gammel tysk adelsfamilie som kan spores mange hundre år tilbake. Vennskapet varer i et-to år før Hans må flykte til USA. Vennene glir fra hverandre da hver av deres familien gikk til hver sin side da nazistene kom til makten og fordi vennene selv ikke hadde tatt noen stilling. Etter mange års adskillelse opplever Hans Strauss vennskapets virkelige avslutning.

«Forsoningen» handler om forsoning og blir dermed først og fremst tolket som det der viktighet om å forsone seg med den andre parten som har gjort deg ondt er sentral. Romanen tar for seg også at hvordan kunne «dikternes og filosofenes land» plutselig kunne bli «dommernes og bødlenes land», men understreker også at alle tyskerne ikke var onde vesener.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1977Cappelen forlag i Aase Gjerdrum Kagges oversettelse og er utgitt igjen i 1983 (Den norske bokklubben) og i 1993 (Aventura). Bokklubbutgaven fra 1983 er dessuten illustrert av Judith Allan. Ny utgivelse 2012 på Arneberg Forlag.

Film[rediger | rediger kilde]