Forsoningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsoningen
orig. Reunion
Forfatter(e)Fred Uhlman
SpråkEngelsk
Sjangerroman
Utgitt1971
ForlagCappelen forlag
Oversetter(e)Aase Gjerdrum (1977)
Sider141
OCLC22437537
ISBN 978-2-07-037463-2
For å lese om forsoningen mellom Gud og mennesker som et dogme i kristen teologi, se forsoning (kristendom)

Forsoningen (engelsk originaltittel Reunion) er en roman av den tysk-engelske forfatteren og maleren Fred Uhlman (1901–1985). Den ble utgitt i 1971 og handler om forsoningen mellom fiender i etterspillet av andre verdenskrig. Den berømte forfatteren Arthur Koestler omtalte boka i 1976 som et «mesterverk i miniatyr».[trenger referanse] Forsoningen er Uhlmans eneste roman.

Boken[rediger | rediger kilde]

Da Forsoningen ble skrevet i 1960, var det 15 år siden krigen sluttet og fortsatt mange som ikke hadde tilgitt hverandre for de lidelsene de ble påført den gangen. Fred Uhlman var selv jøde og hadde som mangeårig motstander av nasjonalsosialistene flyktet fra Tyskland allerede i 1933, lenge før nazistregimet startet jødeforfølgelsene. Til tross for dette innså Uhlman at ikke alle tyskere støttet Hitler, men selv var ofre under hans styre. Dette poenget forsøker forfatteren å formidle gjennom boka, ikke minst til jøder, og dermed skape forsoning og tilgivelse.

Romanen ble raskt glemt etter at den kom ut. Men da et engelsk forlag skulle gi ut boken igjen i 1976 med forord av Arthur Koestler, en jøde som opprinnelig kom fra Ungarn og hadde røtter i tysk kultur, ble romanen svært populær og oversatt til mange språk, også til norsk.

Forsoningen handler om de to vennene Hans Strauss og Konradin von Lohenburgs sterke vennskap i 1930-årenes Stuttgart. Den ene tilhører en jødisk familie som føler seg mer som tyskere enn jøder og ikke støtter sionismen. Den andre tilhører en gammel tysk adelsfamilie som kan spores mange hundre år tilbake. Vennskapet varer i et-to år før Hans må flykte til USA. Vennene glir fra hverandre da hver av deres familien gikk til hver sin side da nazistene kom til makten og fordi vennene selv ikke hadde tatt noen stilling. Etter mange års adskillelse opplever Hans Strauss vennskapets virkelige avslutning.

«Forsoningen» handler om forsoning og blir dermed først og fremst tolket som det der viktighet om å forsone seg med den andre parten som har gjort deg ondt er sentral. Romanen tar for seg også at hvordan kunne «dikternes og filosofenes land» plutselig kunne bli «dommernes og bødlenes land», men understreker også at alle tyskerne ikke var onde vesener.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1977Cappelen forlag i Aase Gjerdrum Kagges oversettelse og er utgitt igjen i 1983 (Den norske bokklubben) og i 1993 (Aventura). Bokklubbutgaven fra 1983 er dessuten illustrert av Judith Allan. Ny utgivelse 2012 på Arneberg Forlag.

Film[rediger | rediger kilde]