Samuel West

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Samuel West (født 19. juni 1966) er en britisk skuespiller og teatersjef.

West har jobbet som skuespiller i en rekke dramatiske medier, inkludert, teater, film, TV og radio-programmer. I tillegg til å være skuespiller har West også en karriere som teater-regissør. West gjorde sin teater-debut i London i februar 1989 i Orange Tree Teater, der han spilte Michael i Cocteau's Les Parents Terribles. Han jobbet for Royal Shakespeare Company, og han hadde rollen som Richard II og Hamlet som begge ble regissert av Steven Pimlott.

I 2002 gjorde West sin regidebut med på teaterscenen med The Lady's Not for Brenner som ble oppsatt ved Minerva Theatre. Han ble utnevnt til kunstnerisk leder for Sheffield Teatre i 2005. I 2007 spilte han sammen med Toby Stephens og Dervla Kirwan i Betrayal på Donmar Warehouse, mens han i november 2008 hadde en rolle på oppsetningen The Family Reunion.

West skuespillerkarriere er ikke begrenset til ett medium, han kombinerer teater med sine arbeider på film, TV og radio. I 1991 spilte han kontorist Leonard Bast fra den lavere middelklasse i Merchant Ivory`s filmatisering av E. M. Forster sin roman Howards End (utgitt i 1992) der han blant andre spilte mot Emma Thompson, Helena Bonham Carter og Anthony Hopkins. For denne rollen ble han nominert for beste mannlige birolle i 1993 under BAFTA Film Awards.

Hans filmkarriere har fortsatt med roller i flere kjente filmer, som for eksempel: Jane Eyre, Notting Hill, Iris og Van Helsing. I 2004 opptrådte han i årets høyeste rangerte mini-serie på tysk TV, "Die Nibelungen», som ble utgitt i USA i 2006 som Dark Kingdom: The Dragon King (også kjent som Sword of Xanten).

Han er et kjent ansikt på TV og har vært med i mange lange serier, blant andre, Midsomer Murders, Waking the Dead og The Inspector Lynley. Han spilte rollen som Anthony Blunt i filmen Cambridge Spies, en BBC-produksjon om fire britiske spioner, der spilte han mot Toby Stephens (Philby), Tom Hollander (Burgess) og Rupert Penry-Jones (Maclean).

Vesten er meget ettertraktet som regissør angående TV-dokumentarer, blant annet den anerkjente serien The Nazist: A «Warning from the History og The Planets, begge ble utgitt i 1997. West har dukket opp sammen med sine skuespiller-foreldrene ved flere anledninger. Han var sammen med sin mor Prunella Scales i Howards End og Stiff Upper Lips, og med sin far Timothy West på scenen i et nummer av, Henrik IV Del I og Del II.

Som korsanger deltok West i mai 2006 sammen med Choir of London under en tur til Jerusalem og Vestbredden. I april 2007 hadde han igjen sluttet seg til Choir of London på sin tur til Palestina, i regi The Magic Flute. West er også involvert i forskjellige britiske veldedighetsorganisasjoner. Han er et tidligere medlem av Socialist Workers Party og den Sosialistiske Alliansen. West har vært politisk aktiv i mange år og var en sterk kritiker av Tony Blair`s New Labour-regjering. Han er samboer med dramatikeren Laura Wade.