Fred Uhlman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fred Uhlman (født 1901 i Stuttgart, død 1985 i London) var en tysk-britisk maler og forfatter. Til tross for at han primært levde av å male, er han i ettertiden kanskje mest kjent for å ha skrevet romanen Forsoningen (1971) og selvbiografien The Making of an Englishman (1960).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Fred Uhlman ble født i Stuttgart i 1901 i en jødisk familie. Han var utdannet jurist i Freiburg, München og Tübingen og arbeidet som advokat. Uhlman var også medlem av SPD og hadde bl.a. kontakter til fremtredende sosialdemokrater som Kurt Schumacher. I 1933 forlot han sin hjemby som følge av nazistenes maktovertagelse, og planla å etablere seg som maler i Paris. Tre år senere flyttet han til London der han giftet seg med Diana og etablerte seg som en skikkelig maler. Under krigen hjalp han og hans kone de tyske flyktningene som flyktet til England med å finne jobber og et sted å bo under deres opphold. Blant dem som Uhlman hjalp var den tyske jøden og kunstneren John Heartfield (18911968), som bodde hos dem i 47 Downshire Hill mellom 1938 og 1943. Fred Uhlman grunnla også i denne perioden Free German League of Culture, som var en antinazistisk organisasjon.

Til tross for at han bodde i London tilbrakte han somrene i Croesor Valley i Wales, og mange av motivene i bildene hans er hentet fra området rundt. Hans malerier kan bli sett i mange viktige gallerier, bl.a. Fitzwilliammuseet i Cambridge og Victoria og Albert-museet i London. Ved siden av å være kjent som maler, er han også kjent for å ha skrevet romanen Forsoningen fra 1971, der han skildrer sin hjemby i 1930-årene og en vennskap mellom en jødisk og en kristen tysker. 5 år etter ble boken hyllet av Arthur Koestler. Fred Uhlman døde i London i 1985.

Malerier[rediger | rediger kilde]

  • View from a window, 1943. [1]
  • «Parliament Square, Coronation», 1953. [2]
  • «The Lighthouse», 1953. [3]
  • «Welsh Hills», 1958. [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]