Forskerforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forskerforbundet (tidligere Norsk forskerforbund) er en norsk fag- og interesseorganisasjon for kunnskapsarbeidere: ansatte innen forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling. Forskerforbundet har over 20 000 medlemmer. Medlemmene er ansatt i vitenskapelige, administrative og bibliotekfaglige stillinger ved universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, museer, arkiver, helseforetak og i offentlig forvaltning. Forskerforbundet har også mer enn 1 000 studentmedlemmer.

Forskerforbundet har som formål å arbeide for høyere lønn og bedre arbeidsvilkår for medlemmene, og å ivareta medlemmenes interesser i forsknings- og utdanningspolitiske spørsmål.

Forskerforbundet er tilsluttet Unio, som ble stiftet 1. juli 2005. Forbundet var tidligere tilsluttet Akademikerne, men meldte seg ut i 2005 sammen med Presteforeningen grunnet uenighet knyttet til lønnspolitikk, arbeidsvilkår og offentlig forvaltning.[1] Forskerforbundet er også medlem i Education International, i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Scholars at Risk (SAR) Norway.

Forskerforbundets engelske navn er Norwegian Association of Researchers (NAR). Forskerforbundets nordsamiske navn er Dutkiidsearvi.

Forskerforbundet utgir fagbladet Forskerforum, som kommer med ti årlige utgaver.

Professor Petter Aaslestad ble i 2012 valgt til leder av Forskerforbundet.[2] Han overtok etter Bjarne Hodne. Styremedlemmer 2016 til 2018 er May-Britt Ellingsen (NORUT), Ellen Karoline Dahl (UiT), Tom Roar Eikebrokk (Universitetet i Agder), Brita Haugum (Akershus universitetssykehus), Kristian Mollestad (Presteforeningen), Steinar Vagstad (Universitetet i Bergen), og varamedlemmer Kristin Ran Choi Hinna (Høgskolen i Bergen), Rolf Borgos (Høgskolen i Lillehammer) og Inger Auestad (Høgskolen i Sogn og Fjordane).

Hilde Gunn Avløyp er generalsekretær. Hun overtok etter Sigrid Lem 1. august 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forskerforbundet.no Utmelding av Akademikerne 01.04.2005
  2. ^ Uniforum Petter Aaslestad ny leder for Forskerforbundet 18. okt. 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]